jaktak.cz

Jak udělat Profitterol

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Francouzský moučník profitterol do země galského kohouta přinesl kuchař Popelini, jeden z desítky florentských kuchařů, které si s sebou na královský dvůr přivedla Kateřina Medicejská.

Co je potřeba

Na 24 kousků:

Těsto

0,5 l vody

120 g másla

250 g hladké mouky

špetka soli

6 vajec

Krém:

1 l mléka

8 žloutků

200 g cukru

80 g hladké mouky

1 citron

špetka soli 

ovoce podle chuti

Upečené těsto můžeme také naplnit zmrzlinou, pudinkem, marmeládou…

Čokoláda

200 g hořké čokolády

100 g kakaa

200 g másla

150 g cukru moučka

0,5 l mléka

0,5 l smetany

Krok 1

V hrnci zahřejeme vodu a máslo. Jakmile začne vřít, osolíme, přidáme prosátou mouku a promícháme.

Krok 2

Po vychladnutí vmícháme 6 vajec. Směsí naplníme cukrářský pytlík a na plech s pečícím papírem vytvoříme “šneky”.

Krok 3

Pečeme v předehřáté troubě na 180° 20 minut.

Krok 4

Po upečení pootevřeme dvířka od trouby a necháme pomalu vychladnout, aby těsto nespadlo.

Krok 5

Ve vodní lázni smícháme všechny ingredience, až nám vznikne hladká čokoládová poleva.

Krok 6

Naplněné šneky obalíme v čokoládě a necháme ztuhnout v lednici.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-profitterol.html