jaktak.cz

Jak udělat španělský flan | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak udělat španělský flan | recept. Flan de casa – „domácí flan“ – něco malého k snědku. Jeden typický španělský recept, na který natrefíte v každé restauraci. Recept na španělský flan – postupujte tak, jak jej dělám já.

Co je potřeba

Množství na 4 porce:

  • 4 lžíce krystalového cukru
  • 1 lžíce oleje
  • 700 ml mléka
  • 5 vajec
  • 10 lžic moučkového cukru
  • sůl

Krok 1

Cukr na pánvi za stálého míchání rozpustíme.

Krok 2

Poté cukr zalijeme trochou vody a pomalu vaříme.

Krok 3

Jakmile se voda vyvaří a cukr začne pěnit, je karamel hotový.

Krok 4

Keramickou nebo jinou formu na pečení vytřeme olejem a na dno nalijeme horký karamel.

Krok 5

Mléko zahřejeme pod bod varu a necháme zchladnout.

Krok 6

Přidáme vejce, cukr, sůl a prošleháme.

Krok 7

Nalijeme do formy a přikryjeme alobalem.

Krok 8

Troubu zahřejeme na 175 °C, dáme do ní hluboký plech s horkou vodou, do něj vložíme formu a pečeme 50–60 minut.

Krok 9

Voda se při pečení nesmí vařit, flan by pak měl hodně bublinek.

Krok 10

Špičkou nože zkusíme konzistenci flanu, a pokud nůž zůstane čistý, vyndáme z trouby.

Krok 11

Po upečení a vychladnutí dáme na několik hodin do lednice.

Krok 12

Pak uvolníme tenkým nožem strany flanu a vyklopíme na talíř.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-spanelsky-flan-recept.html