jaktak.cz

Jak udělat ochucený ocet | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak udělat ochucený ocet | recept. Dříve se ocet v kuchyni používal jako konzervační prostředek, dnes je i aromatickou přísadou k dochucení jídel. Vidíme ho hlavně v restauracích na stole, my si ochucený ocet můžeme připravit doma podle vlastní chuti!

Krok 1

Estragonový ocet

1 l vinného nebo ovocného octa

několik snítek estragonu

citronová kůra

Do láhve nalijeme ocet, vložíme opláchnuté a osušené snítky estragonu a kousek omyté kůry. Estragonovým octem ochucujeme majonézy a saláty.

Krok 2

Saturejkový ocet

1 l vinného nebo ovocného octa

několik snítek saturejky

jalovčinky

Do láhve nalijeme ocet, vložíme opláchnuté a osušené snítky saturejky a několik rozdrcených jalovčinek. Saturejkový ocet se hodí k luštěninám, ochucujeme jím omáčky nadivoko.

Krok 3

Bazalkový ocet

1 l vinného nebo ovocného octa

několik snítek bazalky

2 3 stroužky česneku

Do octa vložíme opláchnuté a osušené snítky bazalky a oloupaný česnek. Bazalkový ocet používáme k dochucení zeleninových salátů.

Krok 4

Rozmarýnový ocet

1 l vinného octa

několik snítek rozmarýny, bazalky a petrželky

Do octa vložíme opláchnuté a osušené bylinky. Rozmarýnový ocet používáme do salátů a rajčatových omáček.

Krok 5

Koprový ocet

1 l vinného octa

několik snítek mladého kopru

cibule

Do octa vložíme opláchnutý a osušený kopr a několik koleček cibule. Ocet používáme k dochucení okurkového salátu.

Krok 6

Ocet po česku

1 l vinného octa

několik snítek celerové natě, petrželky

2 stroužky česneku

několik koleček cibule

2 zrnka celého pepře

2 zrnka nového koření

Do láhve nalijeme ocet a vložíme uvedené suroviny. Ocet má univerzální použití.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-ochuceny-ocet-recept.html