jaktak.cz

Jak využívat nejznámější bylinky | rady

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak využívat nejznámější bylinky | rady. Bylinky a jejich použití. Nasbírejte si léčivé bylinky, uvařte je, usušte je, vylouhujte je a použijte je pro své zdraví. Jak na to? Jak využívat nejznámější bylinky? Tady je má odpověď krok za krokem!

Krok 1

Andělika lékařská:

Sbírá se plod a to do konce září a nebo kořen a to do konce listopadu. Pomáhá při potížích s trávením, usnadňuje vykašlávání a jako kloktadlo léčí záněty dutiny ústní. Používáme pouze malé dávky, velké by mohli ochromit nervový systém. Andělika bývá součástí žaludečních likérů, nebo se také používá v nálevu či prášku.

Krok 2

Anýz vonný:

Plody se sbírají do konce září. Tlumí dráždivý kašel a u matek podporuje tvorbu mléka. Používá se ve formě nálevu, zevně jako mast a v kuchyni jako koření do sladkého pečiva a do nálevů pro nakládání zeleniny.

Krok 3

Bazalka pravá:

Sbírá se nať a listy do konce září. Pomáhá při nespavosti, zklidňuje nervy. Ulevuje při migréně a depresích. Zvyšuje chuť k jídlu a zevně hojí rány. Používá se jako nálev a jako koření na maso, těstoviny či omáčky.

Krok 4

Bedrník obecný:

Sbírá se kořen a to v září a říjnu. Očišťuje organismus a rozpouští močové a ledvinové kamínky, zvyšuje imunitu. Zevně hojí a dezinfikuje. Používá se jako prášek nebo ve formě nálevu. Denně se pijí až 3 šálky.

Krok 5

Bez černý:

Plody se sbírají v září a říjnu. Pomáhá při léčbě migrén a nervových chorob. Připravují se šťávy, sirupy a marmelády.

Krok 6

Čekanka obecná:

Nať a květ se sbírá do konce září a kořen do konce října. Povzbuzuje chuť k jídlu, má vliv na látkovou výměnu, léčí záněty zažívacího ústrojí, zlepšuje činnost srdce. Užívá se vnitřně jako šťáva a zevně jako mast.

Krok 7

Divizna velkokvětá:

Květ se sbírá do konce září. Pomáhá při průduškových onemocněních a nemocech z nachlazení, léčí kašel. Prospívá i činnosti jater a sleziny. Pije se čaj ze sušených květů.

Krok 8

Fenykl obecný:

Sbíráme plody během září a října. Pomáhá při křečích, při nadýmání, má močopudný vliv. Používáme jako součást bylinných čajů, jako koření.

Krok 9

Heřmánek pravý:

Květ sbíráme do konce října. Uvolňuje křeče, používá se při nachlazení a angínách, urychluje hojení ran. Vnitřně i zevně užíváme nálev - 2 lžičky sušených květů na 200 ml vroucí vody.

Krok 10

Kostival lékařský:

Kořen sbíráme během září a října. Zmírňuje bolest a pomáhá při zlomeninách, výronech. Je dobrý i na omrzliny a popáleniny.

Krok 11

Kozlík lékařský:

Kořen sbíráme během října a září. V menších dávkách pomáhá při neurózách, nespavosti a vyčerpání. Větší dávky způsobují halucinace a útlum. Používá se v nálevu - 1 lžička byliny na 250 ml vody. Užíváme max. 3 dny.

Krok 12

Libeček lékařský:

Kořen sbíráme do konce října. Pomáhá při zánětech močových cest, ke zlepšení trávení, mírní únavu, hodí se také na otoky a rány. Používá se jako součást čajů a k ochucování pokrmů.

Krok 13

Maliník obecný:

Listy sbíráme do konce září. Používá se při trávicích potížích, při kašli. Pomáhá zpevňovat cévní stěny a tak zmírňuje krvácení z nosu. Používá se jako čaj.

Krok 14

Ostropestřec mariánský:

Plody - semena se sbírají na konci září a v říjnu. Regeneruje jaterní tkáň poškozenou nezdravou stravou i alkoholem. Prospívá při nízkém tlaku a při astmatu. Nejlepší je užívat prášek z mletých plodů, který zapíjíme vodou.

Krok 15

Plicník lékařský:

Listy sbíráme do konce září. Usnadňuje vykašlávání, zklidňuje sliznice. Zvyšuje krevní srážlivost. Nejčastěji se užívá odvar. Používáme max. 2 týdny a to čaj max. 4 x denně.

Rakytník řešetlákový: doplňuje vitamíny - čaj, sirup
Zlatobýl obecný: při onemocnění ledvin, odvodňují - svaříme a pijeme odvar
Vřes obecný: dezinfekční účinky, při dně - odvar
Saturejka zahradní: zvyšuje krevní tlak, pomáhá při průjmu - čaj, koření
Řebříček obecný: uvolňuje křeče, močopudný - nálev
Puškvorec obecný: tlumí astma, působí protialergicky - likér, nálev
Pampelička lékařská: posiluje kosti a chrupavky - odvar
Máta peprná: při kolikách, bolestech žlučníku - čaj, koření
Meduňka lékařská: uvolňuje pocity strachu, při nespavosti, klidní - čaj

Pozor, čerstvé syrové plody bezu neužívejte vnitřně, vyvolávají při požití stejně jako kůra a listy těžké průjmy a zvracení.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzivat-nejznamejsi-bylinky-rady.html