jaktak.cz

Jak vybrat paměťovou kartu | rady

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak vybrat paměťovou kartu | rady. Paměťové karty jsou dnes cenově dostupné a může si je dovolit i začínající fotograf. Řada digitálních fotoaparátů disponuje vnitřní pamětí, ta ale rozhodně nebude dostačující. Vybrat si paměťovou kartu na internetu, kde jsou ceny nižší než v kamenných obchodech, můžete bez problémů sami.

Krok 1

Při výběru vhodné paměťové karty hledíme hlavně na její vlastnosti. Nejprve by nás měl zajímat typ karty a zda ji můžeme použít ve svém digitálním přístroji. Ne každá paměťová karta bude kompatibilní s naším fotoaparátem. Pokud si nevíme rady, nejprve nahlédneme do přiloženého manuálu k fotoaparátu, kde tuto informaci získáte.

Krok 2

Vybereme typ paměťové karty. Odlišují se svými parametry jako je velikost, účel použití či přenosová rychlost. I ceny se samozřejmě liší. Nejpoužívanějším formátem jsou SD karty, které lze obvykle použít u značek Nikon nebo Canon. SDHC karty označují SD karty s vyšší kapacitou. xD karty podporují fotoaparáty značky Olympus. Memory Stisk (MS) karty použijeme u fotoaparátu Sony. Samozřejmě existují varianty jako je miniSD nebo microSD, jejíchž výhodou jsou menší rozměry.

Krok 3

Pokud jsme si vybrali typ karty, hledíme na její kapacitu. Ta určuje, kolik prostoru pro fotografa nabízí, tedy kolik fotografií jsme schopni na paměťovou kartu pořídit, než se zaplní. Ideální kapacitou jsou 4GB, ovšem není problém pořídit paměťové karty se čtyř či osminásobnou kapacitou. Pokud vyrážíme s fotoaparátem na delší výlet a předem víme, že nebudeme schopni fotografie průběžně z paměťové karty stahovat do počítače, potřebujeme kartu s větší kapacitou. Osobně používám dvě karty, jednu 2GB a 8GB, které beru vždy s sebou. Pokud vyčerpám paměť karty s větší kapacitou, pak fotím na 2GB kartu s menším rozlišením fotografií a úsporněji.

Krok 4

Třetím parametrem při výběru paměťové karty je rychlost paměťového média. Ta je důležitá u náročnějších fotografů, pro které čas hraje velkou roli. Určujeme rychlost zápisu a rychlost čtení. Používáme-li fotoaparát s vysokým rozlišením a ukládáme fotografie ve formátech .tif nebo .raw, potřebujeme paměťovou kartu, která dokáže takové množství dat v rozumném čase zpracovat. Rychlost paměťové karty se uvádí v megabajtech za sekundu.

Krok 5

Posledním krokem je porovnání cen vybraných paměťových karet na internetu. Ceny se mohou lišit v desítkách korun, tímto krokem prostě nakupujete rozumně. 4GB paměťové karty pořídíme od 350 korun, není problém nalézt například rychlou a spolehlivou SDHC o kapacitě 32GB za 1271 korun. Rozšířenou značkou je například Kingston, ovšem nákupem paměťové karty výrobce, od kterého máte zároveň fotoaparát, máte větší jistotu kompatibility. O to cena je mnohdy vyšší.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-pametovou-kartu-rady.html