jaktak.cz

Jak udělat švédské vánoční perníčky

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Recept na vánoční perníčky. Ve Švédsku 13. prosince, kdy se slaví svátek sv. Lucie prochází v časných hodinách průvod Lucií za zpěvu vánočních koled. Lucie je oblečena do bílé košile, přepásanou červenou stuhou. Lucie přitom nabízejí přítomným sladké kynuté pečivo s šafránem a perníčky. Vánoční svátky trvají až do svátku svatého Knuta, tedy do 13. ledna. Tento den se s velkou slávou odstrojí stromeček a vyhodí se oknem ven.

Co je potřeba

3 dcl medu
4 dcl cukru
3 dcl šlehačky
1 a ½ lžíce zázvoru
1 a ½ lžíce skořice
1 a ½ kg hladké mouky
1 lžíce prášku do pečiva
1 lžíce mletého hřebíčku
350 g másla

Krok 1

Med, cukr, koření a máslo dobře smícháme.

Krok 2

Šlehačku po částech přidáme do třeného těsta.

Krok 3

Prášek do pečiva rozpustíme v trošce vody a ¾ potřebného množství mouky.

Krok 4

Těsto pak přikryjeme a necháme celou noc odpočinout.

Krok 5

Pak přidáme zbytek mouky a těsto vyválíme do tenka.

Krok 6

Vykrajujeme různé tvary – hvězdičky, srdíčka, stromečky.

Krok 7

Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C.

Krok 8

Perníčky necháme vychladnout a poté ozdobíme bílou polevou.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-svedske-vanocni-pernicky.html