jaktak.cz

Jak si s dětmi vyrobit "mobil" s valentýnskou tématikou | návod

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak si s dětmi vyrobit "mobil" s valentýnskou tématikou | návod. Možná nyní přemýšlíte, o jaký telefon půjde, a zda je vůbec možné nějaký doma vyrobit. To nevím, protože pod slovem mobil se skrývá i něco jiného než mobilní telefon. Tento návod je určen všem, kteří si rádi hrají, učitelům, lektorům, vedoucím kroužků, ale i rodičům, protože se díky tomuto návodu naučí vyrobit jednu moc krásnou dekorativní záležitost, kterou pak mohou v průběhu roku obměňovat. Záleží, čím si ji nazdobí. Nákladnost je minimální a zábava je veliká. No a pak ta nádhera, když to zavěsíte, to doopravdy stojí za to.

Co je potřeba

- velký karton, tenčí lepenku velikost A3
- různé zbytky tvrdého papíru
- nůžky
- tužka
- podle způsobu navazování lepidlo anebo kancelářskou děrovačku
- motouz
- případně další ozdůbky

Krok 1

Namalujte si na karton, tenčí lepenku pořádné kolo a vystřihněte. Velikost záleží na vás. Podle toho, jak to kolečko bude velké, budete mít velký i konečný mobil.

Krok 2

Na kolečko si tužkou od středu namalujte spirálu. Spirálu namalujte tak, aby čáry od sebe byly tak dva centimetry minimálně. Skončíte na kraji kolečka. Uprostřed by měl být ostrůvek. Ostrůvek vám bude sloužit k uchycení motouzu na zavěšení.

Krok 3

Nyní si vezměte nůžky a pečlivě stříhejte po čáře od okraje kolečka až k ostrůvku uprostřed kolečka.

Krok 4

Do vzniklé spirály udělejte děrovačkou dírky, podle vaší představy. Záleží jen na vás, jak moc spirálku nazdobíte. Na ostrůvku udělejte dvě dírky vedle sebe, tak jako na knoflíku. Jedna dírka by měla být i na opačném konci spirálky.

Krok 5

Srdíčka, ptáčky, kytičky anebo cokoli jiného, fantazii se meze nekladou. My jsme dělali srdíčka. V různé velikosti, z různých tvrdých papírů, které nám zbyly z předešlého tvoření, a už by se možná zdálo, že k ničemu jinému nejsou. Nejprve jsme namalovali tužkou srdíčko, vystřihli, a pak podle něj obkreslili na další papír. Vystříhali. Na každou dírku potřebujete minimálně dvě srdce.

Krok 6

Ve video návodu srdíčka stříhali z měkkého papíru, a proto je pak lepili k sobě s motouzem uprostřed. Vy si to ale můžete usnadnit. Použijte děrovačku. Nejprve si však rozmyslete, kam srdíčka pověsíte, které bude první a které druhé. Jednu půlku srdíček je třeba proděravět na špičce i tam, kde se setkávají dva obloučky. Druhou půlku proděravějte jen ve středu u setkání dvou obloučků.

Krok 7

Čas na motouz. Vytvořte závěsy. Navažte k sobě dvě srdíčka. To spodní bude vždy s jednou dírkou. Počet závěsů by měl nakonec souhlasit s počtem dírek na spirálce. Nepočítejte do toho ale dírky na středovém ostrůvku.

Krok 8

Hotové závěsy postupně navažte na spirálku. Nakonec středovými dírkami provlékněte motouz, zauzlujte a zavěste. Máte hotovo.

- Tuto bytovou dekoraci dokáže vyrobit samo i pětileté dítě (tedy pokud mu řeknete, co má dělat).
- je to skvělý dárek pro babičku s dědečkem
- je to pěkná ozdoba do dětského pokoje
- hýbe se sama podle pohybu vzduchu, kromě houpání se i pěkně točí
- pro usnadnění si můžete v papírnictví koupit i kulatou podložku pod dort z tenké lepenky. Usnadní vám to výrobu kolečka.
- Celkové náklady nepřesáhly deset korun

 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-si-s-detmi-vyrobit-mobil-s-valentynskou-tematikou-navod.html