jaktak.cz

Jak vybírat semena a na co si dát pozor | rady

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak vybírat semena a na co si dát pozor | rady. Kalendář nám napovídá, že jaro se blíží a s tím i související příprava a nákup osiva na sázení buď na zahrádku, balkony nebo jen na okenní parapet. Ať už je záměr jakýkoliv, chceme mít osivo kvalitní, aby poskytovalo dostatečnou záruku, že v konečném výsledku vypěstujeme taky kvalitní produkt. Semínka jsou zboží jako každé jiné, proto musí být označení takové, aby splňovalo daná kritéria prodeje. Musí být jasné, co kupujeme a co z toho vyroste.

Krok 1

Jaké údaje budeme na obalu hledat?

Především název a adresa dodavatele firmy. Pokud tyto údaje chybí, je tady něco v nepořádku. Může se stát, že je to firma nekorektní, ze semen vyroste něco úplně jiného nebo nevzklíčí vůbec nic. Nebezpečné je také to, že můžeme do zahrady zavléci chorobu nebo virózu.

Krok 2

Druh, odrůda a kategorie

Tohle je nejdůležitější aspekt. Kupujeme zeleninu nebo květiny? Vždy na sáčku hledejte český, případně latinský název. Například mrkev obecná, latinsky Daucus carota. Každé balení musí označovat hmotnost v gramech nebo počet semen. Gramáž značí vždy čistou váhu semen. Semínka před balením musí projít čističkou, aby v sáčku byla opravdu ta, která tam patří. Příměs plevelů by nám určitě vadila. U zeleninových semen si všimneme odrůdy, která napoví, kdy můžeme očekávat sklizeň. Ranou, pozdní nebo polopozdní. Odrůdy se taky mohou různit podle barev, tvarů, chuti apod.

Krok 3

Spotřebujte do ...(s vyznačeným měsícem a rokem)

Jedním z kritérií prodeje semen je realizace zkoušky klíčivosti semen před prodejem, která zaručuje kvalitní osivo a klíčivost v sezoně. I tento údaj o trvanlivosti by měl být na obalu uveden. Doplňující údaje pro pěstitele Jsou to různé pěstitelské podmínky. - kdy vysévat a kam - jaká půda je vhodná - jakou volit polohu, slunečnou nebo polostín. Některé firmy používají slovní vyjádření, některé používají grafické symboly. Květinová semena bývají rozlišena symbolem pro letničky, dvouletky a trvalky.

Specializace semen

Semena mořená, obalovaná, lepená (na výsevních páscích) a specifický způsob použití:

Mořená semena jsou většinou barevná-červená, modrá, zelená. Mořením jsou chráněná především proti houbovým chorobám. Druh mořidla bývá uváděn s názvem mořícího přípravku. Nemořená semena můžeme ošetřit sami například máčením v bylinkovém nálevu, což je taky dobře účinné.

Osvědčená jsou semena obalovaná. Jsou obalena hmotou, která usnadňuje klíčení. Tato úprava je častá především u jemných a drahých semen, třeba u celeru, majoránky, salátu, petúnií a jiných.

Semena lepená na pásku jsou výhodná úsporou času. Pásek se semeny jednoduše vložíme do rýhy, kde ve stejnoměrné vzdálenosti vyklíčí. Jsme ušetřeni pracnému jednocení, které je nutné u kořenových zelenin a ředkviček. Máme záruku, že zelenina poroste stejnoměrně a dočkáme se při minimální péči celkem slušné úrody.

Vzhledný a estetický obal ještě nemusí být zárukou kvality. Dobře zvažte, které odrůdy nejlépe vyhovují vašim pěstitelským podmínkám a z široké nabídky semen vybírejte pečlivě. Věnujte výběru pozornost, určitě se to vyplatí. Velmi dobrou variantou je uchovat semena z minulé sezóny. Kvalita semen se tím nikterak nesnižuje. Nepodceňujte před vysetím ještě udělat vlastní test klíčivosti.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybirat-semena-na-co-si-dat-pozor-rady.html