jaktak.cz

Jak udělat chřestovou polévku | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak udělat chřestovou polévku | recept. Chřest je zdravá zelenina, která pomáhá udržet tělo ve formě. Obsahuje velké množství vody, bílkoviny i vlákninu a málo tuků i sacharidů. Jíst chřest můžeme pořád, protože 100 g chřestu má jen 22 kcal (94 kJ). Čerstvý chřest můžeme mít po celý rok, nicméně ten nejlepší a nejchutnější chřest je k dostání pouze v sezóně, tedy od poloviny dubna do konce června.

Co je potřeba

Suroviny na přípravu chřestové polévky:

300 g chřestu
300 ml vody
sůl
500 ml drůbežího vývaru
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
150 ml smetany
petrželka

Krok 1

Nejprve chřest oloupeme a z výhonků odkrojíme hlavičky asi 3 cm.

Krok 2

Vložíme do vroucí osolené vody a vaříme zhruba 2 minuty.

Krok 3

Hlavičky scedíme a odložíme.

Krok 4

Zbylé části nakrájíme nadrobno, zalijeme vývarem a vařím 10 minut.

Krok 5

Oba vývary i s uvařeným chřestem (bez hlaviček) dáme vychladnout a poté rozmixujeme.

Krok 6

Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku.

Krok 7

Zalijeme ji smetanou a rozmícháme.

Krok 8

Nakonec vlijeme rozmixovaný vývar s chřestem, dochutíme oříškem a povaříme.

Krok 9

Chřestovou polévku doplníme hlavičkami chřestu a petrželkou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-chrestovou-polevku-recept.html