jaktak.cz

Jak udělat černého kubu | recept na tradiční vánoční pokrm

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak udělat černého kubu | recept na tradiční vánoční pokrm. Jeden z vánočních receptů pro přípravu štědrovečerní večeře. Dříve velmi oblíbený a jednoduchý pokrm. Černý kuba byl nazýván podle toho, že se měl správně připravovat z hřibů modráků, od nichž získal modrou barvu.

Co je potřeba

20 g sušených hub
250 g krupek
70 g sádla
sůl
1 cibule
2 až 3 stroužky česneku
1 lžička drceného kmínu
¼ lžičky majoránky
mletý pepř
tuk na vymazání pekáče

Krok 1

Houby namočíme do malého množství studené vody.

Krok 2

Kroupy opláchneme a poté osmahneme na části sádla.

Krok 3

Zalijeme osolenou vodou a uvaříme doměkka.

Krok 4

Vodu vydusíme.

Krok 5

Na zbylém sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.

Krok 6

Poté přidáme nakrájené houby i s nálevem a podusíme.

Krok 7

Okořeníme a vmícháme ke krupkám.

Krok 8

Vše dobře promícháme a směs rozložíme do tukem vymazaného pekáče.

Krok 9

Dáme do předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut.

Krok 10

Podáváme se salátem z kysaného zelí nebo s okurkami.

Do vody lze přidat trochu tuku, aby se kroupy nepřipalovaly.

Při vaření krup musí být vody 2 x více než krup.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-cerneho-kubu-recept-na-tradicni-vanocni-pokrm.html