jaktak.cz

Jak udělat slovenskou vánoční zelňačku | recept na polévku

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak udělat slovenskou vánoční zelňačku | recept na polévku. Ochutnejte recept našich sousedů ze Slovenska, ochutnejte jejich vynikající zelňačku, kterou připravují nejen na štědrovečerní večeři.

Co je potřeba

750 g kysaného zelí
150 g vepřového masa (plec)
150 g hovězího masa (kližka)
1 pár pikantní klobásy
1 cibule
1 l vody
4 – 5 zrnek pepře
2 – 3 zrnka nového koření
2 zrnka jalovčinek
2 bobkové listy
30 – 50 g sušených hub
2 – 3 sušené švestky
2 – 3 stroužky česneku
1 lžíce hladké mouky
2 lžíce rajčatového protlaku
sůl, cukr, mletý pepř
pálivá mletá paprika
zakysaná smetana

Krok 1

Do hrnce si dáme kysané zelí i s nálevem.

Krok 2

Přidáme vepřové i hovězí nakrájené na větší kousky, klobásu, celou cibuli a zalijeme studenou vodou.

Krok 3

Přidáme koření, předem namočené sušené houby, švestky a uvedeme do varu.

Krok 4

Pak snížíme teplotu a na mírném ohni vaříme 2 3 hodiny doměkka.

Krok 5

Do zelňačky poté přidáme prolisovaný česnek, mouku rozmíchanou s protlakem a trochou vody a povaříme 20 minut.

Krok 6

Dochutíme solí, cukrem a ostatním kořením.

Krok 7

Podáváme se zakysanou smetanou.

Do polévky můžeme přidat i 1 2 hřebíčky a celé menší jablko.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-slovenskou-vanocni-zelnacku-recept-na-polevku.html