jaktak.cz

Jak vyrobit skleněná velikonoční vajíčka | návod

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak vyrobit skleněná velikonoční vajíčka | návod. Tato technika patří spíš k těm netradičně inspiračním. Je jednoduchá, ale nejspíš vás dosud nenapadlo ji použít k dekoraci velikonočních vajíček. Kromě podrobného návodu tu najdete i několik dobrých tipů, které vám pomohou k dokonalému výsledku a ne k prapodivné nazelenalé sněhové kouli, jako se to napoprvé podařilo mně.

Co je potřeba

  • 1 vyfouknuté vejce
  • 1 špejle
  • 1 malý kousek modelíny
  • akrylová barva
  • plochý štětec
  • tekuté lepidlo
  • 4 lžíce cukru krystal

Krok 1

Příprava

Nejprve si vezmeme vajíčko a protáhneme jím špejli. Na obou koncích dobře zajistíme malým kouskem modelíny – čím menší, tím lepší. Nebudeme potom muset ve finále tolik opravovat.

Krok 2

Natření barvou

Vajíčko nyní natřeme zvolenou akrylovou barvou. Plochým štětcem nanášíme barvu plynule od jednoho konce k druhému. Příliš netlačíme, abychom nepoškodili křehkou skořápku. Štětec nenamáčíme do barvy příliš, aby nám nevznikaly nehezké mapy. Raději natřeme vajíčko jednou tenkou vrstvou barvy, necháme chvíli zaschnout a přetřeme je ještě jednou. Tentokrát necháme zaschnout důkladně. Vždy si vybírejte syté výrazné barvy. Pastelové odstíny protentokrát vynechte, barva by totiž nebyla pod vrstvou cukru příliš vidět. Vyhněte se také bílé. Taková vajíčka vypadají spíš jako vánoční ozdoby než jako velikonoční dekorace. Jestliže nemáte akrylové barvy, můžete použít i temperové. Ty ale mají trochu horší krycí schopnost, takže nátěrů bude pravděpodobně pro kýžený efekt potřebných více.

Krok 3

Obalování v cukru

Vajíčko natřeme lepidlem. Tentokrát upřednostníme silnější vrstvu, ale pozor, lepidlo nám nesmí z vajíčka stékat! Důležité je použít takové lepidlo, které po zaschnutí zprůhlední. Vajíčko natřeme celé najednou a celé ho také najednou obalujeme, jinak by nám nemusela vzniknout žádaná rovnoměrná vrstva. Do mělké misky nasypeme cukr a vajíčko v něm obalíme. Můžeme ho buď v cukru pomalu otáčet, dokud nebude celé obalené cukrem, nebo ho můžeme nad miskou držet a posypávat ho cukrem ručně. Oba způsoby jsou ve výsledku totožné, ale záleží jen na vás, který vám bude vyhovovat lépe.

Krok 4

Konečné úpravy

Když máte obalené celé vajíčko, lehce ho oklepněte od přebytečného cukru a nechte dobře zaschnout. Potom opatrně odstraňte modelínu a sundejte ho ze špejle. Prázdná místa po modelíně musíte stejným postupem opatrně potřít akrylovou barvou a posypat cukrem. Nechte vše zaschnout a výsledek bude dokonalý. Finální výrobek můžete ještě přelakovat lakem na vlasy – bude trvanlivější.

Musíte koupit opravdu cukr krystal, který má nejhrubší krystalky. S cukrem krupicí požadovaného výsledku nedosáhnete – vznikne vám výše zmíněná prapodivná sněhová koule. Skvělého výsledku dosáhnete i při použití hrubozrnné soli – ta ale bývá dražší.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyrobit-sklenena-velikonocni-vajicka-navod.html