jaktak.cz

Jak z nového nábytku udělat starožitnost | tipy

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak z nového nábytku udělat starožitnost | tipy. Máte rádi v bytě zchátralou a ošumělou eleganci? Takový vzhled můžete docílit na jakémkoliv kusu nábytku, novém i starém. Vše, co připadá v úvahu k vytvoření zvláštního stylu, vtisknutí puncu staré doby a originality. Možná se budete divit, ale stačí vám k tomu obyčejná svíčka.

Co je potřeba

bílá svíčka
barva
štětec
voda
hadr
smirkový papír
hrubý kartáč

Krok 1

Natřete nábytek podkladovým nátěrem. Nechte tuhle základovou barvu dobře zaschnout.

Krok 2

Jednoduše potírejte svíčkou

Bílou svíčkou, nejlépe silnější, otírejte podél hran nábytku, rohů, kolem klik a všech úchytů. Určitě všude tam, kde by byla místa u původního nátěru odřená častým používáním. Voskem vůbec nešetřete, důkladně přetírejte. Hadříkem, který nepouští chlupy setřete drobky, žmolky nebo vločky svíčky.

Krok 3

Proveďte hlavní nátěr

Natřete nábytek barvou, jakou jste si zvolili. Tam, kde je nanesený vosk, barva nepřilne. Tím vznikne zvláštní efekt, jakoby patinovaný. Zřejmě v případě, že natíráte světlou barvou a pod ní byla tmavší, bude nutné nátěr zopakovat. Před dalším nátěrem znovu potřete voskem exponovaná místa.

Krok 4

Potřebujete druhou vrstvu nátěru? Zřejmě v případě, že natíráte světlou barvou a pod ní byla tmavší, bude nutné nátěr zopakovat. Před dalším nátěrem znovu potřete voskem exponovaná místa.

Krok 5

Vytvořte si starožitný vzhled obrazového rámu

Nelíbí se vám nový rám? Jednoduchá rada. Rám obrousíte a nanesete na něj tenkou vrstvu krému na boty. Velmi dobře vypadá hnědý nebo červenohnědý krém. Po zaschnutí rám naleštíte a získáte starožitný vzhled.

Krok 6

Pro starižitný nábytek je typické také to, že je masivní. Pokud uvažujete o nákupu masivního nábytku, vyberte si masivní postel, na které se vám bude spokojeně spát a bude stylově doplňovat interiér bytu či domu ve starožitném stylu.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-z-noveho-nabytku-udelat-starozitnost-tipy.html