jaktak.cz

Jak upéct tradiční velikonoční nádivku

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct tradiční velikonoční nádivku | recept. Velikonoční nádivka nebo také hlavička z uzeného a telecího masa, s mladými kopřivami a dalšími jarními bylinkami patří neodmyslitelně k tradicím staročeských velikonočních svátků. Její příprava není vůbec těžká a zvládnou ji i začínající kuchařky.

Co je potřeba

350 g telecího masa

500 g uzeného masa

1 hrst čerstvých kopřiv

1 lžíce popence břečťanolistého

2 lžíce zelené petrželky

5 vajec

500 ml mléka

70 g polohrubé mouky

50 g másla

2 lžičky tymiánu

sůl

Krok 1

Příprava masa a kopřiv

Telecí maso přelijeme vařící vodou tak, aby bylo v hrnci úplně potopené. Vodu trochu osolíme, přikryjeme pokličkou a vaříme asi 30 minut. Mladé kopřivy opláchneme, vložíme do hrnce a přelijeme je vařící vodou. Po deseti minutách scedíme.

Krok 2

Všechno pokrájet

Mezitím si uzené maso nakrájíme na drobné kostičky. Všechny zelené bylinky omyjeme a nasekáme nadrobno. Spařené kopřivy přecedíme a také jemně nasekáme. Uvařené telecí maso vyjmeme z vývaru (ten nevyhazujeme, ale schováme na polévku), necháme vychladnout a rovněž pokrájíme na kostičky.

Krok 3

Základ – krupicová kaše

Do hlubokého hrnce nalijeme mléko a přivedeme ho k varu. Vhodíme do něj máslo a pak po troškách zašleháváme polohrubou mouku. Pak vše ještě za neustálého míchání vaříme dalších pět minut. Odstavíme. Zapékací misku vmažeme máslem nebo olejem. Troubu rozpálíme na 220 °C.

Krok 4

Šup do trouby

Do krupicové kaše vmícháme oba druhy masa, zelené bylinky a tymián. Celou směs potom rovnoměrně rozetřeme do vymazané zapékací misky. V hrnečku rozkvedláme vejce a nádivku jimi zalijeme. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 40 minut.

Krok 5

Finální úprava

Hotovou nádivku podávám s brambory, bílým pečivem nebo zeleninovým salátem jako vydatné hlavní jídlo.

Pokud se vám nechce připravovat kaši, nebo toužíte po stejně zlaté nádivce, jakou vídáte v časopise, použijte místo moučného základu rohlíky. Budete jich potřebovat 6. Nakrájejte na kostky a zalijte vývarem z telecího masa. Nechte chvíli nabobtnat a pak z rohlíku lehce přebytečnou vodu vymačkejte. Dále postupujte shodně s receptem.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-tradicni-velikonocni-nadivku.html