jaktak.cz

Jak odstranit rez z hliníkového a kovového nádobí | rady

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 5 až 10 minut

Jak odstranit rez z hliníkového a kovového nádobí | rady. Často se stává, že hliníkové nádobí ztratí po čase vzhled a barvu. Poradíme vám, jak jednoduchou a levnou metodou nádobí vyčistíte a zároveň jak odstranit rez, který bývá dost náročným problémem. I tady existuje zajímavý a jednoduchý fígl.

Co je potřeba

prášek do pečiva
ocet
voda
rozkrojená brambora
ocet
zubní pasta
hadr

Krok 1

Povařte bílý ocet

Nalijte do hrnce stejný poměr bílého octa a vody a mírným varem asi 15 minut povařte. Po vychladnutí houbičkou nádobí omyjte, může se trochu přitlačit. Nakonec nádobí spláchněte teplou vodou.

Krok 2

Pomůže prášek do pečiva

Do hrnce dejte 2 lžíce klasického prášku do pečiva a nalijte na něj asi půl litru horké vody. Přiveďte roztok do varu a mírný var udržujte asi 10 minut. Tento postup využijte u kovového nádobí. U hliníkového nádobí použití prášku do pečiva nedoporučujeme.

Krok 3

Drhněte rez obyčejnou bramborou

Máte kovovou formu, která zrezivěla a nedaří se vám rzi zbavit? Rozkrojte na polovinu bramboru a rozkrojenou částí ji namočte do prášku na nádobí. Pak touhle bramborovou houbičkou drhněte a drhněte, až rez zmizí. Opláchněte čistou vodou.

Krok 4

Jděte na skvrny se zubní pastou

Pokud na novém nádobí z nerezové oceli vidíte stále nějaké matné mapy a neodstraní se ani mytím, není to žádný problém. Vezměte zubní pastu a místo na zubní kartáček vymáčkněte stejné množství na navlhčený hadřík. Skvrny hadříkem odstraňte a opět klasicky opláchněte teplou vodou a vyleštěte. Můžete se v něm znovu vzhlížet jako v zrcadle.

Krok 5

Jak ošetřit litinové nádobí

Litinové nádobí dovede přežít několik generací, když budete o něj taky správně pečovat. Po každém umytí vytřete vnitřek rostlinným olejem. Upečená bábovka bude stejnoměrně propečená jako v každém litinovém nádobí a bude vypadat skvěle k nakrojení.

Varování Na hliník nepoužívejte zásadité čističe jako třeba jedlou sodu nebo nějaké bělící prostředky, protože by je mohly více odbarvit a vybělit do nežádoucího stavu.

 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-odstranit-rez-z-hlinikoveho-kovoveho-nadobi-rady.html