jaktak.cz

Jak ošetřit trávník po zimě | tipy

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak ošetřit trávník po zimě | tipy. Stejně, jako my lidé, i trávník ke svému životu potřebuje kyslík. Nepřítelem je mech, který se rychle rozrůstá a nad trávovým porostem vytváří souvislou nepropustnou vrstvu. Přístupu vzduchu brání také uschlá loňská tráva nebo příliš vysoká vrstva posečené trávy, jež zůstala na trávníku. My se tentokrát postaráme o to, aby náš trávník netrpěl.

Co je potřeba

hrábě
vertikutátor
konev s kropítkem
travní semeno "Zahrada"
hnojivo Cererit

Krok 1

Prohlédneme zběžně trávník, abychom zjistili, zda je potřeba následující:

- zbavit jej plevele

- dosít holá místa

- odstranit mechy

- provzdušnit

- pohnojit

Krok 2

Pokud na trávníku máme plevel, nejlépe se jej zbavíme vypichováním. Provádějme vypichování pravidelně a zvláště před vytvořením semen u plevelů! Plevel vytahujte i s jeho kořeny! Utrhnete-li pouze nadzemní část, nežádoucí rostliny dorostou díky své velké regenerační schopnosti. Některé druhy však mají kořeny buď velmi rozmanité, či zasahující do velké hloubky – ty se pokuste odstranit alespoň z co největší části.

Krok 3

Provzdušnění provádíme hráběmi nebo pomocí vertikutátorů či provzdušňovačů. Zbytky loňské uschlé trávy vytvoří v trávníku zplstnatělou vrstvu, která si s mechem v dušení nijak nezadá, jen se naštěstí sama nerozrůstá. Abyste se jich zbavili, musíte trávník „vyčesat“ a půdu okolo kořínků narušit, aby se k nim dostal kyslík i vláha a s ní potřebné živiny.

Pro dosetí holých míst si připravíme plochu následným způsobem:
zeminu vydatně zkypřenou a provzdušněnou, zarovnáme a upravíme, zbavíme kamenů, rozdrtíme hroudy půdy. Použijeme klasickou travní směs "Zahrada" pro založení dekorativních trávníku okrasných zahrad. Podle velikosti plochy zvolíme i velikost balení osiva.

Mech je skutečně odporné nebezpečí pro trávník. Obzvláště na jaře je první, co se z půdy zazelená. Nejčastějším důvodem je zadržovaná vlhkost a stín či příliš nízké pH půdy.
Po aplikaci mletého vápence a jeho zapravení do půdy se tlumí růst mechu, ale je nutno ho také odstranit vyhrabáním. Přidat každý rok ještě 200 g hnojiva cererit určitě trávníku prospěje.
Pokud vlastníte závlahový systém a tvoří se někdy mech, stačí jen zmenšit množství zálivky na poškozenou plochu.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-osetrit-travnik-po-zime-tipy.html