jaktak.cz

Jak si vybrat podnikatelský účet | rady

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak si vybrat podnikatelský účet | rady. Podnikatele a osoby samostatně výdělečně činné si bankoví domy hýčkají. Tito lidé většinou nakládají s větším množstvím majetku, a proto jsou pro banky tolik zajímaví. Banky a družstevní záložny svým klientům – podnikatelům – nabízejí různě zvýhodněné služby. Každý podnikatel, který přemýšlí o zřízení podnikatelského konta, by proto měl pečlivě zvážit, jaké výhody jsou nejlepší právě pro něj.

Co je potřeba

Přístup k internetu
Potvrzení o podnikání

Krok 1

Osobní účet vs. podnikatelské konto

Jako osoba samostatně výdělečně činná můžete ke svému podnikání využívat také svůj běžný osobní účet, pokud ve smlouvě s bankou není výslovně uvedeno jinak. Běžný osobní účet bank popř. družstevních záložen většinou nabízí nižší poplatky za bankovní služby a transakce než podnikatelské konto. Pokud se rozhodnete při svém podnikání používat pouze běžný osobní účet, nebudete ale moci využívat zvýhodněných a doplňkových služeb, které banky k podnikatelskému účtu nabízejí (například investiční úvěr, pojištění, platební karty pro vaši firmu aj.). Zvažte tedy, co je pro vás a vaše podnikání výhodnější. Pokud nehodláte využívat výhod, které podnikatelské konto poskytuje, není nutné zakládat si kvůli podnikání nový, speciální účet.

Krok 2

Druhy podnikatelských účtů

Nabídka podnikatelských účtů je na českém trhu poměrně široká. Podnikatel si svůj účet může vybrat z široké nabídky bankovních domů, ty však podnikatelům nenabízejí jen jednu univerzální službu. Klient si může vybrat mezi třemi, respektive dvěma základními formami podnikatelských účtů. Běžný podnikatelský účet je asi nejčastěji využívaná forma, zákazník bance platí pouze za jednotlivé služby, které využívá. Jedná se o klasický účet přizpůsobený na míru podnikatelům, který samozřejmě může být rozšířen o další služby, jako například o spořící či kontokorentní účet. Banky a družstevní záložny nabízejí různé podmínky ke svým produktům určeným podnikatelským subjektům, informace o jednotlivých účtech jsou samozřejmě dostupné na webových stránkách jednotlivých provozovatelů a bank. Některé bankovní domy nabízejí tzv. paušální účty. Tento produkt je určen spíše aktivním klientům – podnikatelům, kteří ke své činnosti využijí doplňkových služeb, které banka v rámci podnikatelského paušálního účtu poskytuje. Jedná se zkrátka o balíček služeb za cenu jednoho, měsíčního, paušálu. Účty s paušálním poplatkem nabízí např. GE Money bank a podnikatele láká dokonce na více variant tohoto produktu. Poslední speciální profesionální podnikatelské účty jsou určeny jen vybraným podnikatelským subjektům, kterým bankovní dům většinou poskytuje výhodnější ceny svých služeb především z obchodních a ekonomických důvodů. Pro podnikatele mohou být zajímavé i jiné druhy účtů; podnikatelský spořicí účet, který klienty láká výší připisovaných úroků (někdy až kolem 3,5% z uložené částky). Pro ty, kteří plánují obchodovat se zahraničními partnery, banky připravily například podnikatelské účty v cizí měně.

Krok 3

Služby a výhody

Banky nabízejí různé možnosti, k tzv. business kontu vám mohou poskytnout například kontokorentní účet a katru nebo možnost pracovat s penězi pohodlně díky internetovému bankovnictví. Není problém si k podnikatelskému účtu výhodně zřídit už zmiňovaný spořicí účet a můžete si své finance nechat samozřejmě také pojistit. Lákavých výhodných nabídek a služeb je nespočet. Při výběru toho správného účtu, respektive správné banky se soustřeďte především na to, jaké služby a výhody jsou k účtu nabízeny a zda se vám hodí a využijete jich. Ne malou pozornost věnujte rovněž poplatkům za jednotlivé služby, které se ve výsledném součtu mohou na výpisu z účtu projevit významnou částkou. Informace o cenách a srovnání poplatků za vedení účtů určených pro podnikatele je možné najít také internetu.

Krok 4

Pobočky

V dnešní době už téměř všechny banky svým klientům nabízejí možnost využívat internetového bankovnictví. Svůj účet tak klienti mohou kontrolovat téměř kdykoli, stejně tak mohou v jakoukoli dobu provádět bezhotovostní transakce z pohodlí domova. I přesto je dobré mít poblíž pobočku dané banky, samozřejmě pokud nějaké provozuje. Např. mBanka fyzické kontakty se svými klienty naprosto minimalizuje a pobočky má jen v několika městech republiky, to se na druhou stranu příjemně projevuje v podobě nižších bankovních poplatků za vedení účtu. Je jen na vás, čemu dáváte přednost.

Pro zřízení podnikatelského účtu banky požadují, abyste prokázali vaši podnikatelskou činnost. Doložte tedy buď živnostenský list, výpis z obchodního rejstříku nebo registraci u finančního úřadu.

Co nejpřesněji se informujte o všech bankovních poplatcích, které se k vybranému kontu vztahují. Situace kolem bankovních poplatků a jejich výši je v České republice opravdu nepřehledná a bohužel mnohdy je možné až z bankovního výpisu zjistit, kolik vás účet opravdu stojí.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-si-vybrat-podnikatelsky-ucet-rady.html