jaktak.cz

Jak si koupit levnou letenku do zahraničí | tipy

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak si koupit levnou letenku do zahraničí | tipy. Nízkonákladové letecké společnosti nabízejí letenky do zahraničí za mnohem nižší ceny. Letenky tak lze pořídit opravdu za babku. Například za letenku do Londýna zaplatíte třeba jen několik set korun. Připravte se ale na to, že odlétat budete pravděpodobně z jiného města.

Co je potřeba

platný cestovaní pas
platební kartu
internet a e-mail

Krok 1

Plánujete-li let do zahraničí za levný peníz, první kroky by vás měly vést na webové stránky nízkonákladových leteckých společností. Počítejte ale s tím, že budete muset odlétat třeba z Brna, Bratislavy či jiného města. Nízkonákladové lety se uskutečňují jen do vybraných zahraničních destinací. Bude proto zapotřebí, abyste našli kompromis a svůj odlet a přílet si pečlivě naplánovali.

Krok 2

Rezervace, objednávka a úhrada letenky probíhá online přes internet. Na webových stránkách si rezervujete jednosměrný nebo zpáteční let. Je možné, že na vámi požadovaný termín rezervace nebude naplánovaný let. A proto vám společnost nabídne jiné, nejbližší datum odletu. Z toho důvodu vždy věnujte pečlivost zabookovaným termínům.

Krok 3

V závislosti na konkrétní letecké společnosti si cestu můžete za poplatek zpříjemnit. Třeba sezením o okénka. Nezapomeňte však, že nízkonákladové letecké společnosti nabízejí levné letenky především z toho důvodu, že zákazníkovi nejsou poskytovány některé standardní služby. U nízkonákladových leteckých společností nepočítejte třeba s podáváním občerstvení během letu. A připravte se na vyšší polatek za další zavazadlo.

Krok 4

Při rezervaci levné letenky na webových stránkách se zaměřte na celkovou cenu letenky. Společnosti lákají na levnou letenku, ale cena může povyrůst kvůli letištním poplatkům a taxám. Pokud už jednou letenku uhradíte, není velká šance peníze získat zpět. Samozřejmě lze objednávku stornovat a upravovat, např. změnit datum, ale vše je zpoplatněno. Ve většině případů probíhá úhrada objednávky letenky prostřednictvím platební karty. Pozor, nepleťte si platbu kartou online s platbou převodem peněz z účtu na účet. Rozdíl mezi těmito dvěma způsoby úhrady je především v tom, že platba kartou je okamžitou záležitostí – peníze jsou z účtu odepsány ihned po zadání a následném potvrzení kombinace čísla karty a trojmístného kódu na její zadní straně.

Krok 5

Je-li tedy vše v pořádku, letenku jste úspěšně objednali a uhradili, čeká vás už poslední krok. Před vaším odletem nezapomeňte vaši letenku vytisknout a vzít ji s sebou (samozřejmě spolu s doklady) na letiště. Elektronická letenka s dalšími doplňkovými údaji vám je po potvrzení objednávky a zaplacení letenky zaslána váš na e-mail, který jste uvedli při objednávání a rezervaci letenky. Šťastný let!

Pokud si u nízkonákladových společností vhodný let nevyberete, zkuste štěstí u běžných leteckých společností. Například web www.skyscanner.cz nebo známá www.letuska.cz seřadí lety do vybraných destinací podle ceny. A i zde můžete najít cenově opravdu velmi výhodné letenky.

Před potvrzením objednávky a placením vybrané letenky si důkladně zkontrolujte všechny údaje – místo a datum odletu, konečnou cenu, zda se jedná o přímý let nebo let s přestupy. Ujistěte se, že je vše tak, jak jste při objednávání zadali. Vyplatí se také prostudovat obecné podmínky.

Pro rezervace na webech nízkonákladových leteckých společností je v některých případech (např. Ryanair) nutná znalost angličtiny nebo jiného světového jazyka. Česky svůj web provozuje například Smart Wings, Easy Jet nebo také Wizz Air.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-si-koupit-levnou-letenku-do-zahranici-tipy.html