jaktak.cz

Jak a co vysadit k pergole | tipy

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak a co vysadit k pergole | tipy. Pergoly obvykle zastřešují nebo alespoň vytvářejí příjemný stín nad terasami určenými k posezení, odpočinku a nebo k ukrytí krbu. Tak vytvářejí chráněné prostory. Nejčastěji jsou zbudovány ze dřeva. Mohou nás chránit před větrem, sluncem, nebo i zvědavými pohledy sousedů nebo kolemjdoucích. Abychom si tato příjemná místa zkrášlili, obvykle sáhneme k popínavým rostlinám, které nám navíc pomohou se zastíněním. Pergoly mohou být téměř celé porostlé rostlinami.

Co je potřeba

rýč

konev s vodou

zvolené rostliny

Krok 1

Není však rostlina jako rostlina. Zatímco některé se pnou třeba pouze do výše očí, jiné šplhají snadno do jakýchkoli výšek a třeba i po fasádách. Mnohé popínavky potřebují oporu pro své pnutí. Některé rostliny se bez nich však klidně obejdou. U jednoletých rostlin musíme počítat s opětovným každoročním výsevem. Některé trvalky naopak vydrží i desítky let na témže místě. Určité druhy potřebují ke svému růstu hodně času a některé již za pár týdnů pokryjí všechna holá místa.

Krok 2

Proto je třeba si předem určit, jaká kriteria pro výběr rostlin k pergolám jsou pro nás ta nejdůležitější. Nelze v tomto směru zanedbat ani vliv různých vůní, stálezelenosti rostlin, zda upřednostníme rostliny kvetoucí či nekvetoucí, víceleté či jednoleté atd. Jednoleté popínavé rostliny jsou vhodné také jako výpomoc v době, dokud čerstvě vysazené vytrvalé popínavé rostliny nezesílí.

Krok 3

Zvláště u rostlin, které mají na svém stanovišti vytrvat i několik let, musíme dbát na vyhovující podmínky k růstu této rostliny. Pokud jim je dlouhodobě zajistíme, rostliny neuhynou a ani nebudou strádat. V podstatě se dá říci, že jen stěží je možné vysadit popínavé rostliny na místa, kde by se jim nedařilo.

Krok 4

K základním požadavků patří půdní podmínky - výhodou je, že tyto můžeme poopravit a nebo rostlině a jejím nárokům přizpůsobit. Pouze vápenaté půdy nejsou pro většinu těchto rostlin vhodné. Pokud máme pergolu přímo u domu, je potřeba přihlédnout k tomu, zda nevysazujeme rostlinu zrovna do půdy, která je znečištěná různými stavebními odpady. Problém může vzejít, i pokud je u domu drenáž kvůli odvodu vlhkosti, půda tam může být suchá, a tak tam půdu opravdu vylepšit musíme.

Krok 5

Nezanedbatelný vliv mají i světelné podmínky. Tady je nejdůležitější rozlišit stinná, polostinná a slunná místa. Nejčastěji popínavé rostliny preferují místa polostinná, ale pokud jim zastíníme vysazením nějakého nízko rostoucího druhu stín na kořenovém balu, často vydrží i na slunných místech. Tam pak na ně nezapomínáme také s častější zálivkou. Pro rozhodování využijeme nepsané pravidlo, že čím více chceme, aby rostlina kvetla, tím více slunce jí musíme dopřát.

Krok 6

Nemile překvapit nás a rostlinu mohou zimní mrazy. Proto je lépe na zimu kořeny a přízemní části popínavek přikrývat chvojím a nebo pytlovinou.

Krok 7

K pergolám DO POLOSTÍNU vysazujeme nejčastěji: plaménky neboli klematisy. Oživí každou pergolu krásnými květy po celé léto. Vyžadují pouze přistínění kořenů a na svém stanovišti vydrží spoustu let. Pro docílení výraznějšího efektu je možné vysadit k sobě třeba různé odrůdy odlišující se barvami, nebo třeba i velikostí květů. Jelikož nemají ovíjivé stonky, je potřeba je přichycovat nebo přivazovat.

Krok 8

K pergolám se zvláště dobře hodí rostliny ovíjivé s úponky, které se omotávají samy kolem úchytů a pevných opor. Ze stálezelených rostlin jsou k pergolám vhodné břečťany, vhodný ještě brslen Fortuneův a některé druhy zimolezů. Zimolezy navíc příjemně voní a druh Lonicera henryi - nevymrzá a je stálezelený. Dobře nám v tomuto účelu poslouží i přísavník trojcípý nebo pětilistý. Ten vyniká svou nádherně vínově červenou barvou listů na podzim. Ozvláštní tím každou zahradu. Pokud sázíme přísavník k opoře, musíme ale brát na zřetel, že jde o rostlinu s přísavnými destičkami přichytávajícími se na jakýkoli drsný podklad. Přilnavé kořeny, které se přichytí bez cizí pomoci ke zdi, dřevu nebo kmenu stromu, lze jen těžko odstranit. Nesázíme ho ke starým, drolícím se zdem, mohl by je mechanicky poškodit.

Krok 9

Rdesno - opletka vytvoří velké množství zelené listové hmoty ukončené na vrcholcích malými hrozny nenápadných a nepříliš ozdobných květů. Za několik let vytvoří tak hustě porostlá zákoutí, že bude možná potřebný i radikální řez.

Krok 10

K těm nejkrásnějším kvetoucím patří i trubače. Například spletením stonků dvou až tří rostlin můžeme vytvořit v průběhu několika let za pomocí určitých dočasných opor i stromek ve tvaru slunečníku. Rostliny seřezáváme brzy zjara. Později bychom se připravili o květy, protože rostlina kvete na konci šlahounů. Na jaře na dvou hlavních výhonech ponecháváme zhruba metrový přírůstek. Jednoleté výhony zkracujeme na 2 očka. Jedině tak rostlina bohatě pokvete. Správným tvarováním, výsadbou na vhodném místě- to je dobře propustná půda bohatá na humus, nepřeléváním (aby rostlina nechytla plísně) této rostlině zajistíme ty nejlepší podmínky k růstu.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-co-vysadit-k-pergole-tipy.html