jaktak.cz

Jak získat hypotéku na družstevní byt | rady

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak získat hypotéku na družstevní byt | rady. Pokud bydlíte v družstevním bytě, nejste jeho vlastníkem, ale nájemcem. Z toho důvodu nemůžete touto nemovitostí ručit za hypoteční úvěr. Dříve se k pořízení družstevního bytu využívaly spotřebitelské úvěry, které nevyžadovaly zástavu v podobě nemovitosti, zato měly (a stále mají) oproti hypotékám výrazně vyšší úrok. Problémy s financováním družstevních bytů stavělo jejich uživatele do nevýhody. Avšak jen do chvíle, kdy finanční a bankovní domy přišly s nabídkami speciálních úvěrů.

Co je potřeba

být nájemníkem družstevního bytu
mít trvalý pobyt na území ČR, popř. EU
plnoletost

Krok 1

Předhypoteční úvěr

Uživatelé družstevních bytů mají v zásadě dvě možnosti, jak mohou získat finance na družstevní byt prostřednictvím hypotečních bank. První je využití předhypotečního úvěru. Ten slouží k financování nemovitostí, na které momentálně nelze uložit zástavní právo (například družstevní byty, privatizované nemovitosti či výstavby). Jedná se o hypotéku, u níž nemusíte shánět nemovitost v osobním vlastnictví, kterou byste za úvěr ručili. U tohoto typu hypotéky mohou dlužníci jako zástavu pro financování půjčky užít samotný družstevní byt, který chtějí pomocí úvěru financovat.

Krok 2

Je zde však podmínka. Banky vyžadují, aby v průběhu jednoho roku přešla nemovitost do osobního vlastnictví klienta. S bytem v osobním vlastnictví již lze zažádat o klasickou hypotéku, kterou splatíte předhypoteční úvěr. Nadále pak budete účastníkem běžné hypotéky, v jejíž zástavě bude váš vlastní (kdysi družstevní) byt. Výše předhypotečního úvěru se zpravidla pohybuje v intervalu od 200 000 Kč do 5 000 000 Kč a jeho vyřizování probíhá podobně jako u klasických hypoték. Tedy prostřednictvím vyplněné žádosti o úvěr, kterou doručíte bance. Předhypoteční úvěry nabízí například Hypoteční nebo Komerční banka.

Krok 3

Hypotéka na družstevní byt

Druhým způsobem financování družstevního bydlení je hypotéka na družstevní byt. Jako zástava této hypotéky slouží nemovitost v osobním vlastnictví. V tomto případě se však obvykle nejedná o nemovitost v osobním vlastnictví žadatele o úvěr, ale o nemovitost v osobním vlastnictví osoby blízké, příbuzné, která s uložením zástavního práva na jeho nemovitost souhlasí. Za tento hypoteční úvěr tak svou nemovitostí ručí třetí osoba.

Krok 4

Jakmile si družstevní byt od jeho vlastníka (družstva) odkoupíte, můžete už zástavní právo převést na vlastní nemovitost. Hypotékou na družstevní byt můžete financovat své družstevní bydlení, a to jak koupi družstevního bytu, jeho rekonstrukci, modernizaci i předplacení nájmu. Hypotéka se dá vyřídit zpravidla již od 200 000 Kč někdy až do výše 100 % ceny zastavené nemovitosti.

Krok 5

V případě, že se rozhodnete pro hypotéku na družstevní byt, respektive pro předhypoteční úvěr, informujte se o podmínkách tohoto produktu u více poskytovatelů. Zvolte vždy tu s nejnižším úrokem a ideálně s nulovými poplatky. Vyberete-li tu správnou banku, která vám bude s financováním družstevního bytu pomáhat, kontaktujte ji a o podmínkách úvěru se ještě ujistěte. Následně vyplňte žádost o (před)hypoteční úvěr. Do formuláře uvedete údaje o vás, vašich příjmech, případně také rodinných příslušnících. Stanovíte výši požadovaného úvěru a jeho náležitosti (způsob vyplácení atd.). V žádosti banku informujete také o nemovitosti, kterou budete hypotéku jistit. Následně žádost doručte poskytovateli a vyčkejte na vyrozumění. Banka prověří vaši bonitu prostřednictvím registrů dlužníků, a pokud vše bude v pořádku, přistoupí k finálnímu kroku – tedy ke schválení úvěru.

Jiným způsobem, jak můžete financovat své družstevní bydlení, je například úvěr ze stavebního spoření, případně překlenovací úvěr.

Volbu produktu ani poskytovatele úvěru neuspěchejte.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-ziskat-hypoteku-na-druzstevni-byt-rady.html