jaktak.cz

Jak na dýni v kuchyni | recepty

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Recepty z dýně – dýně hokkaido recepty. Dýně je na našich talířích velmi opomíjenou zeleninou. A je to škoda, protože její příprava je nenáročná a dužina dýně s vysokým obsahem zdraví prospěšných látek zasytí i náročnějšího jedlíka. Nabízím vám několik vyzkoušených receptů z dýně na chutná a zdravá dýňová jídla. Co takhle dýňový koláč, dýňovou polévku, dýňové rizoto nebo recept na dýňovou buchtu?

Co je potřeba

  • dýně
  • recepty z dýně

Krok 1

Dýně v kuchyni – recepty z dýně

Dýni na talíři ocení milovníci rychlých a zdravých receptů, ale také sportovci, dietáři, děti nebo těhotné ženy. Nasládlá dužina dýně je totiž velmi snadno stravitelná. Obsahuje téměř 90 % vody a z potřebných živin tu najdete například: vápník, hořčík, železo, draslík, zinek, nenasycené mastné kyseliny a betakaroten. Pomáhá mimo jiné posilovat imunitní systém a prospívá zdraví srdce a cév. Kromě dužiny se v kuchyni používá i dýňový olej a oloupaná semínka.

Krok 2

Pečená dýně | recept

Nejjednodušším dýňovým receptem je určitě pečená dýně. Potřebujete: 500 g dýně, 2 stroužky česneku, 4 lžíce sojové omáčky, ½ lžičky papriky (sladké nebo pálivé), 1 špetka soli, 8 lžic olivového oleje. Dýni rozkrájíme na měsíčky a vydlabeme semínka. Položíme do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Připravíme si marinádu smícháním prolisovaného česneku a ostatních surovin. Dýni důkladně potřeme a dáme péct do středně vyhřáté trouby. Trvá to asi půl hodiny a během této doby ještě několikrát důkladně pomažeme marinádou. Dýně musí být měkká, snadno vykrojitelná lžičkou. Používáme jako přílohu k masu, nebo jíme s bílým pečivem.

Krok 3

Dýňová polévka | recept

Velmi jednoduchá varianta dýňové polévky, která určitě stojí za vyzkoušení. Potřebujete: 800 g dýně, 4 lžíce olivového oleje, 1 cibuli, 1 l zeleninového vývaru (výborný je třeba z brokolice), 1 lžička kari koření, 1 špetka soli. Cibuli oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Dýni omyjeme, oloupeme a pokrájíme na kostky velikosti sousta. Na rozpáleném oleji zesklovatíme cibulku. Pak přidáme nakrájenou dýni, několikrát okulíme a ihned přilijeme teplý vývar. Necháme 20 minut vařit. Když je dýně měkká, dochutíme kari kořením a solí a dohladka rozmixujeme. Na talíři můžeme dýňovou polévku dozdobit zakysanou smetanou a čerstvými bylinkami.

Krok 4

Dýňové rizoto | recept

Dýňové rizoto – rychlovka inspirovaná středomořím. Místo parmazánu můžete použít i eidam, ale není to ono. Potřebujete: 400 g rýže, 100 g dýňové dužiny, 80 g másla, 100 g parmazánu, 1 cibule, 500 ml masového vývaru, špetka soli a pepře, zelená petrželka. Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte polovinu másla a cibuli na něm usmažte dozlatova. Mezitím nakrájejte dýni na tenké nudličky a přidejte k cibuli. Krátce opečte. Poté přilijte vývar a osolte a opepřete. Přisype rýži. Vařte 10–14 minut na mírném ohni. Když je rýže měkká, přidejte zbytek másla, nastrouhaný parmazán a najemno nasekanou petrželku. Nechte pod pokličkou několik minut odstát, aby se chutě dobře promíchaly a dýňové rizoto podávejte.

Krok 5

Dýňová buchta | recept

Dýňová buchta? Jednoduchý a vděčný zákusek. Trochu připomíná sladká jídla z mrkve, ale má výraznější aroma. Potřebujete: 350 g hladké mouky, 600 g dýně, 160 g cukru, 2 vejce, 60 g másla, 180 g rozinek, 1 balíček vanilkového cukru, ½ balíčku prášku do pečiva. Dýni oloupejte a nakrájejte na kostky o velikosti 1 cm. Vložte do pekáčku vytřeného máslem a pečte ve středně rozpálené troubě asi 15 minut. Rozinky zalijte horkou vodou. Mezitím vymíchejte vejce s cukrem do pěny a přidejte rozehřáté máslo a opět důkladně vymíchejte. Upečenou dýni vhoďte spolu se scezenými rozinkami do mixéru a rozmixujte dohladka. Vlijte k vaječné směsi, přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a opravdu důkladně promíchejte. Těsto vlijte do pekáčku vyloženého pečícím papírem a pečte v troubě rozpálené na 180 °C 20–30 minut. Hotový dýňový koláč je na povrchu lesklý.

Krok 6

Sladké dýňové zelí | recept

Dýňové zelí, to je výborná příloha k jakémukoliv masu. Určitě vyzkoušejte třeba do klasického vepřo-knedlo-zela. Potřebujete: 800 g dýně, 1 cibule, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce cukru, špetka soli a pepře, 1 lžíce octa, 2 lžíce hladké mouky. Dýni očistěte, vydlabejte semena a nastrouhejte na hrubém struhadle. Na oleji zpěňte cibulku. Poté přisypte dýni a na středním plameni duste asi 5 minut. Přisypte cukr a ochuťte octem, solí a pepřem. Zahustěte hladkou moukou a nechte pod pokličkou na mírném plameni dojít dalších 5 minut. Ihned podávejte.

Pokud vám zbude trochu dýně, můžete ji bez obav sníst i syrovou. Výborná je např. nastrouhaná najemno na pečivu s máslem. Máte další nápady a recepty z dýně? Pošlete je nám!


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-dyni-v-kuchyni-recepty.html