jaktak.cz

Jak ušetřit na energiích v rodinném domě | rady

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak ušetřit na energiích v rodinném domě | rady. Lidé bydlící v rodinných domech se pomalu začínají připravovat na topnou sezónu. Aby taky ne, podzim klepe na dveře. A pravidelně touto dobou se ze všech stran začínají ozývat hlasy ekologů a ekonomů o tom, jak je důležité energií neplýtvat, abychom zbytečně neutráceli, a zároveň abychom šetřili naši planetu. Zejména těm, kteří nechtějí investovat statisíce do velkých zateplovacích úprav celého rodinného domu, nabízíme pár tipů, jak alespoň částečně peníze i drahocennou energii spořit.

Co je potřeba

rodinný dům
zájem ušetřit

Krok 1

V zimních měsících a v chladném počasí větrejte opravdu krátce – ale intenzivně. Až 25 % celkových tepelných ztrát má na svědomí právě špatné větrání bytových prostor. Krátkým, ale intenzivním větráním nejenže přivedete do bytu čerstvý vzduch, ale vyhřáté prostory se zbytečně neochladí.

Krok 2

Jednotlivé pokoje zbytečně nepřetápějte. Do místností můžete instalovat termostaty s časovým spínačem, pomocí kterých lze teplotu v pokojích regulovat. Myslete na to, že snížením teploty v místnosti o 1° C, můžete ušetřit až několik set korun ročně.

Krok 3

Pokud v zimních měsících odjíždíte na delší dobu pryč, topení nevypínejte, ale pouze zmírněte. V mrazivých dnech by dům (včetně jeho zdí) při nulovém tepelném ohřevu rychle vychladl a vy byste jej po návratu museli několik dní intenzivně vytápět. To by spotřebovalo mnohem více energie i peněz, než kdybyste dům mírně vytápěli i v době vaší nepřítomnosti.

Krok 4

Šetřete také se světlem. Používejte zářivky nebo úsporné žárovky. Vstupní investice je sice vyšší než v případě obyčejných žárovek, ale déle vám vydrží a spotřebují méně energie. Nenechávejte zbytečně rozsvíceno v místnostech nebo prostorách, kde nikdo není. Využít můžete také spínače s fotobuňkou, který reaguje na pohyb osob v prostoru.

Krok 5

Až jedna čtvrtina tepla z domu uniká v místech, kde jsou okna a dveře. Na těsnění těchto větracích otvorů nešetřete. Ti, kteří nechtějí investovat do nových plastových oken (jež jsou v tomto směru prověřené), mohou využít vlastností akrylátového tmelu. Řešení je to poměrně rychlé, efektivní a levné. Zatěsnit tmelem průduchy mezi okenními rámy a zdmi domu dokážou téměř všichni šikovní kutilové.

Krok 6

Snížit únik tepla přes okenní tabule pomáhají speciální fólie, které se lepí přímo na sklo starých oken. Tyto tepelné fólie jsou ve srovnání s plastovými okny také poměrně levnou alternativou, jak uspořit energii a tedy i peníze v rodinném rozpočtu.

Krok 7

Často se setkáváme také se špatným těsněním mezi okny (případně i dveřmi) a jejich křídly. Tento problém řeší těsnící profily. Tyto profily rovněž nejsou nijak nákladnou záležitostí. Instalace profilů není složitá. Pásky se umísťují na okenní rám, čímž vyplní prostor, kterým dříve unikalo teplo.

Krok 8

Neměli bychom zapomenout ani na stěny domu, které rovněž propouštějí drahocenné teplo. Vnější stěny se dají zaizolovat buď pomocí polystyrenu, nebo použitím izolační vaty. Oba tyto materiály se pokládají na venkovní stranu domu. Polystyren je levnější variantou. Izolační vata je dražší, ale často více doporučována díky její prodyšnosti. Polystyrenové desky můžete při troše volného času montovat na dům svépomocí. Práci s izolační minerální vatou raději svěřte do rukou odborníků. Zateplování domů se věnuje spousta českých firem, stačí si jen vybrat.

Krok 9

Vnější zdi můžete posilnit také z vnitřní strany domu, respektive bytu. K tomu může posloužit dekorační omítkovina určená pro konečnou povrchovou úpravu interiérových stěn. Tato omítka je založena na bázi celulózové vlny a má tepelně izolační vlastnosti. Také aplikaci této izolační omítky zvládne každý šikovný kutil. Směs se nanáší válečkem v různých vrstvách, obecně platí: čím silnější vrstva, tím větší izolace.

Krok 10

Teplo může unikat také stropními prostorami. Vhodná stropní izolace vám může uspořit až 20 % tepla. Strop lze posilnit izolační vatou, případně také rychle tuhnoucí celulózovou foukanou pěnou. Toto těsnění se okamžitě po nanesení na strop začne roztahovat a tím zaizoluje i těžko přístupná místa. Zateplení stropu minerální izolací musí provádět specializovaná firma.

Krok 11

Tepelné ztráty můžete pocítit také v oblasti podlahy, i když obvykle nejsou nijak výrazné. Pro izolaci podlahy se používá, podobně jako v případě stropů, izolační vata nebo foukaná rozpínavá izolace. Úspory energie jsou v současnosti stále skloňovanější otázkou. Roste zájem o nízkoenergetické či pasivní domy, které energii spoří téměř v každém detailu. Jedná se o trend, který má smysl. Jednak šetří přírodu, jednak i naše peněženky.

Krok 12

Plánujete pořídit si plastová okna? Zvažte poměr cena vs. kvalita. Odborníci doporučují tříkomorová okna, která mají lepší těsnící charakter nežli levnější dvoukomorová.

Ani všechna plastová okna nezaručí dobré těsnící vlastnosti. Při jejich pořizování je třeba věnovat pozornost doporučením odborníků i zkušenostem známých.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-usetrit-na-energiich-v-rodinnem-dome-rady.html