jaktak.cz

Jak správně pěstovat čilimníky | rady

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak správně pěstovat čilimníky | rady.  Na následujících řádcích vám popíšu čilimník a jeho pěstování. Chcete-li mít na zahradě atraktivní keře, zkuste čilimníky neboli janovce. Upoutají totiž každého velkou násadou poupat na metličkovitých větvičkách. Botanických druhů čilimníku je známo kolem 70. V zahradách se obvykle ale setkáváme s nejrůznějšími barevnými kříženci. Podle druhů čilimníky dorůstají do výšky až 2,5 m. Poléhavé nebo skalkové druhy čilimníků měří kolem 20 cm.

Co je potřeba

rýč

konev

zahradnické nůžky

Krok 1

Čilimníky jsou stálezelené, ale i opadavé keře. Mají krátké kmínky, bohatě obrůstající úzkými a hustě olistěnými metlovitými větvičkami. Květy čilimníků jsou pouze asi 1 cm velké a svým motýlovitým tvarem připomínají květy hrachorů. Jsou to vlastně rostliny příbuzné, patřící botanicky do čeledi bobovitých. Nejčastěji kvetou od května do července. Některé druhy čilimníků nakvétají ale až do srpna. U nás se s čilimníky můžeme setkat i ve volné přírodě - na světlejších okrajích lesů.

Krok 2

Čilimníky milují slunce a spíše sušší stanoviště. Vyhovuje jim hlinitopísčitá půda s dobrou drenáží. Tyto rostliny jsou sice mrazuvzdorné, ale pokud zasáhnou mrazy a přemokření zároveň, může to být jejich záhuba. Rostliny nesnášejí častější přesazování. Snadno se při něm poškodí jejich nepříliš husté kořenové systémy a dojde k úhynu rostliny. Čilimníky hnojit nemusíme.

Krok 3

Čilimníky sázíme do vřesovišť, skalek, trvalkových záhonů a do popředí jehličnanů. Některé z nich lze pěstovat i v nádobách. Čilimníkům se nejlépe daří na jižně orientovaných svazích. V suchém počasí potřebují při zakořeňování závlahu. Na půdu nejsou náročné. Rostliny kupované s volnými kořeny sázíme až ve druhé polovině května. Rostliny kupované v květináčích můžeme zasadit ihned po nákupu. Tyto čilimníky lépe zakořeňují v neznámém prostředí.

Krok 4

Čilimníky musíme bezpodmínečně každým rokem po odkvětu seřezávat. Mnohé druhy mají totiž tendenci ztrácet tvar. Nikdy však neřežeme do starého dřeva. To už by rostlina nezvládla regenerovat. U všech čilimníků platí, že ze starého dřeva nevyhání nové výhonky. Pokud je keř už příliš přerostlý, měli bychom jej nahradit novým.

Krok 5

Čilimníky můžeme rozmnožovat výsevem. Po odkvětu na keři zůstávají černé lusky, ze kterých vyloupeme dozrálá semena a ta pak vysejeme. Bude to zdlouhavé a mladé rostlinky nebudou mít vlastnosti rostliny mateční. Proto častěji využíváme k množení metodu řízkování. Připravíme si řízky dlouhé asi 10 až 15 cm. Poměrně dobře zakořeňují v písku a nebo v kombinaci písku se zeminou.

U čilimníků můžeme docílit i stromkového tvaru. Dosáhneme ho naroubováním některé odrůdy na štědřenec. V prvních letech musíme tvarovat rostlinu i v průběhu vegetace. Starší jedince řežeme ihned po odkvětu. Na jaře už pak odstraňujeme pouze poškozené omrzlé nebo zaschlé větvičky.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-spravne-pestovat-cilimniky-rady.html