jaktak.cz

Jak na zdravé bio klíčky

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Metoda nakličování semen je velmi stará. Skutečně známá je již několik tisíc let. Poslední dobou je velmi populární. Našim předkům pomáhala naklíčená semena přežívat tuhé zimy a nám dnes vylepšují jídelníček a činí ho zdravějším. Jak na zdravé bio klíčky?

Co je potřeba

nemořená semena vybraných druhů voda - převařená vychladlá klíčící miska

Krok 1

Vypěstujeme si vlastní bio klíčky. Během klíčení se v semínku probouzejí ty nejcennější látky v něm soustředěné. Naklíčená semena vlastně rozbalují své balíčky energie a vitality. Pro naklíčení je nejvhodnější klíčidlo z nezávadného materiálu. Má tři misky, přičemž spodní zachycuje prosakující vodu. V klíčních miskách jsou otvory pro odvod plynů, které vznikají při klíčení. Semena vždy zalévejte převařenou, vychladlou vodou.

Krok 2

Bobovité druhy jako jsou mungo, cizrna, čočka, hrách je lepší ráno a večer v celém průběhu klíčení proplachovat. Nenakličujte však fazole, jejich semena jsou za syrova jedovatá! Dále je velmi důležité pro nakličování pořídit semena k tomu určená, neboť ta, která jsou určena k výsevu, jsou chemicky ošetřena – mořena. Dále se také nechávají nakličovat: pohanka, žito, oves, sója a vojtěška, čekanka, řeřicha. Ideální je používat semena vlastnoručně vypěstovaná a nebo zakoupená ve specializovaných obchodech. Tam jsou k dostání obvykle i klíčící misky. Hlavní zásadou je, že nádoby ke klíčení musejí být vždy čisté.

Krok 3

Ke klíčení potřebují semena vzduch, vodu a teplo. Semena luštěnin potřebují tolik vody, kolik sama váží, obilniny 50–70 % a olejnatá semena nejméně množství 30–40 % vlastní hmotnosti. Při nakličování může klíčkům škodit přímé světlo. Nevystavujeme je proto při klíčení slunci. Za optimálních podmínek trvá klíčení dva až šest dnů podle druhu semene.

Krok 4

Semínka se obvykle konzumují přímo, ale jsou vynikající i do pomazánek a salátů nebo hotových polévek.

Krok 5

Zajímavé je, že například naklíčená cizrna podporuje potenci. Hořčičné semínko je při klíčení potřeba proplachovat několikrát denně, jelikož vytváří sliz. Naklíčenou červenou čočku můžeme přidávat i do omáček, jejichž teplota nepřekračuje 40 °C, aby si udržela veškerou užitnou hodnotu. Čočka se vloží do již připraveného základu. Ředkvička má mírně pálivé klíčky, hodí se do zeleninových salátů právě pro svou specifickou chuť. Klíčky vojtěšky jsou velmi málo aromatické, proto se hodí i jako příloha a nebo do zeleninových salátů.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-zdrave-bio-klicky.html