jaktak.cz

Jak pěstovat v zimě zeleninu | rady

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 5 až 10 minut

Jak pěstovat v zimě zeleninu | rady. Jestliže chceme svou pravidelnou dávku vitamínů i v zimě, můžeme to vyřešit vlastnoručním pěstováním zeleniny, které sníh a mrazíky nevadí. Kupodivu existují i takové druhy, které jsou ještě chutnější a jemnější, pokud je přejde mráz. Celou zimu mohou zůstat venku: kadeřávek, máslová a růžičková kapusta a zimní odrůdy póru.

Co je potřeba

rycí vidle
sláma nebo suché listí
netkaná textilie nebo rohože

Krok 1

Pór

Pokud se rostliny póru hodně nakopčí, získáme delší vybělenou část. Zimní pór můžeme sklízet průběžně, a to od podzimu do jara. Vhodnou odrůdou pro zimní pěstování je např. elefant. Při opakovaném zmrznutí a následném roztání pór začne hnít. V tom případě ho raději vyhrabeme. Pór sejeme v druhé polovině března nebo na začátku dubna. Když máme předpěstované sazenice, můžeme sázet později. Pór sázíme do brázd ve vzdálenosti osm až deset centimetrů. Rostlina musí být asi 3 cm v zemi. Na podzim sklidíme část rostlin a část necháme na záhoně. Další sklizeň můžeme uskutečnit na jaře.

Krok 2

Černý kořen

Méně obvyklou a u nás málo pěstovanou zeleninou je mrazuvzdorný černý kořen. U nás se pěstuje odrůda libochovický. Pokud vyrýváme černý kořen ze země, vezme si vidle s dlouhými bodci, abychom dlouhé a křehké kořeny neporušili.

Krok 3

Kadeřávek

Čerstvý kadeřávek dodá každé polévce výraznou chuť a je bohatým zdrojem vitamínů. Přesto, že se jedná o brukvovitou zeleninu, nemá tak výrazné aroma jako např. zelí nebo kapusta. Nízké teploty výrazně zlepšují chuť a aroma kadeřávku. Za mrazu se totiž škrob v listech mění na cukr.

Krok 4

Růžičková kapusta

Růžičková kapusta se pěstuje ze sadby, která má čtyři až šest pravých listů. Sázíme ji do sponu 70 x 50 cm. Růžičková kapusta se dá sklízet celou zimu. Zima jí nijak neškodí. Naopak – růžičky jsou chutnější a sladší. Podobně se chová i hlávková kapusta.

Krok 5

To, že jsou některé zeleniny mrazuvzdorné, neznamená, že nepotřebují žádnou zimní péči. Především, pokud bude zima beze sněhu a nastanou tzv. suché holomrazy. Sníh totiž funguje jako dobrá izolační vrstva. Pokud ho není dostatek, přihrneme zeminu k rostlinám ještě více a nebo můžeme přihrnout kompost. Záhon pak po celé ploše přikryjeme chvojím, slámou a nebo suchým listím. Ostré zimné slunce však také může způsobit na zelenině škody a to prudkou změnou teploty. Proto používáme k přistínění záhonu netkanou textilii a nebo rohože.

Zimní zeleninu sbírejte vždy v rukavicích, zelenina zůstane křehká.
Nechejte ji vždy roztát ve studené chodbě nebo v ledničce.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-v-zime-zeleninu-rady.html