jaktak.cz

Jak na vánoční stolování | tipy

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak na vánoční stolování | tipy. Vánoce jsou synonymem lidské blízkosti i souzněním, radostí dětí a specifické zimní krásy a nálady. Ke všeobecnému souladu těchto krásných svátků patří dekorace a slavnostně prostřený stůl. Stolování o vánočních svátcích je takřka dominantou všeho dění, vše je sváteční, stůl je krásně prostřený. Vždyť taky příprava, nakupování, vaření a pečení vyžadovaly dost invence a snažení, abychom si právě nyní, v čase vánočním, v pohodě a klidu všechny ty dobrůtky užili a vychutnali. Na vánočním stolování si tedy rádi dáváme záležet.

Krok 1

Vánoční dekorace stolu - aranžmá

Ozdobíme stůl vánoční dekorací, která vydrží po celou dobu Vánoc. Návodů na aranžmá je spousta, pokud si nejsme jisti s naší kreativitou, není až tak podstatná. Jednoduché vánoční aranžmá zvládne každý. Stačí větvička jehličí s několika přírodními ozdůbkami - šišky, jeřabiny, bukvice, plátky citronu nebo pomeranče, pentličky. Působivá je lodička ze stromové kůry, ve které může být jemné aranžmá zasazeno. Je osvědčené volit nižší dekorace a malé (nízké) vázy, které nepřekážejí ve výhledu a nepůsobí na stole rušivě. Přimluvila bych se k nějaké elegantní živé květině ve váze, třeba bělostné lilii. Nevolíme květiny vysoké, třeba růže, ani takové, které mají výrazný odér a u jídla by mohly být nežádoucí.

Krok 2

Ubrousky na stole

Základem je samozřejmě sváteční ubrus. Na něj naaranžujeme ubrousky. Nemusíte je uklízet, mohou tam zůstat po několik dní. Nejlépe vypadají látkové, laděné do jednoho tónu s celkovou estetikou stolové dekorace. Papírové ubrousky použijeme při stolování také k praktickému využití, kdežto látkové nám většinou poslouží jako dekorace. Buďme kreativní, dají se složit tak, aby splnily vynikající estetický záměr. Několik nápaditých návodů na skládání ubrousků najdete také na JakTak.cz.

Krok 3

Bez vánoční svíčky by to nešlo

Na svátečně prostřený vánoční stůl patří svíčka nebo svícen. Rozžehnutá svíčka působí důvěrně a vytváří intimní světlo domova. Svíčky vybíráme klasické v jednoduchých liniích a ladících barvách. Ale řekněme si, dlouhé bílé svíce jsou nepřekonatelné. Podle typu stolu zvolíme svícen. Na rustikální stůl se bude hodit svícen stylový, tepaný. K modernímu stolu by se hodil svícen dobový, moderní.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-vanocni-stolovani-tipy.html