jaktak.cz

Jak pěstovat vánoční stromek v květináči | rady

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 5 až 10 minut

Jak pěstovat vánoční stromek v květináči | rady. Živé stromky v květináči jsou trendem několika posledních let. Smutné ale je, že i přes počáteční dobrý úmysl skončí většina z nich nejdéle na jaře u popelnic. A přitom můžete takový stromek při správné péči používat o vánočních svátcích i po několik let za sebou.

Co je potřeba

vánoční stromek s kořenovým balem
bytelný květináč
keramický střep
zemina

Krok 1

Výběr stromku

Nákup stromku je nejdůležitější. Určitě nedoporučuji vykopávat malou jedličku či smrček přímo v lese. Je to krádež a hrozí vám za to pokuta. Mnohem lepší je koupit si vzrostlejší sazeničku přímo v lesní školce. Jestliže natrefíte na stromky včetně kořenového balu na trhu, všímejte si několika věcí: Větve musí být svěže zelené a nepoškozené, to platí zejména o těch ve třech nejnižších řadách. U stromků zabalených v síťce se to odhaduje jen velmi těžko, takové tedy nedoporučuji. Kořenový bal musí být vlhký – ne přemokřený, ale také ne vyschlý na troud. Jestliže natrefíte na stromky již zasazené v květináči, opatrně je z něj povytáhněte. Jestliže se hlína rozsype všude okolo, svědčí to o nedostatečně vyvinutém kořenovém balu. Při výběru dbejte i na druh pořizovaného jehličnanu. Domácnosti s malými dětmi a zvířaty by měly zvolit jedličku nebo borovice hedvábnou (vejmutovku).

Krok 2

Zasazení stromku do květináče

Květináč by měl být vždy široký alespoň 40 cm a dostatečně stabilní, abyste rozsypanou hlínu nehonili po koberci. Doporučuji květináče keramické, ale použít můžete i silnostěnné plastové. Drenážní otvor v květináči přikryjte keramickým střepem a stromek zasaďte tak, aby byl krček stromku (místo, kde ke kmeni přirůstá nejspodnější pár větví) 3 až 4 cm nad povrchem květináče. Je to praktické kvůli zalévání. Volné místo vyplňte běžnou zeminou pro pokojové rostliny a důkladně po všech stranách přitlačte. Jestliže je bal stromku příliš stlačený, před samotným zasazením narovnejte několik kořínků.

Krok 3

Jak se starat o vánoční stromek

Po přinesení domů uložíme stromek na několik dní do chladné místnosti. Do obýváku ho přeneseme až těsně před Štědrým dnem, a nenecháváme ho uvnitř déle než tři týdny. Po celou dobu stromek umírněně zaléváme. Hnojivo ani nic podobného není nutné. Po Vánocích přeneseme opět stromek na krátký čas do chladnější místnosti a poté ho bez obav umístíme ven. Květináč je dobré obalit novinami a v bezmrazých dnech je nutné stromek zalévat. Na jaře ho můžete zasadit na vhodné místo v zahradě. A když se o něj budete dobře starat, můžete si následující rok přinést domů o něco větší krásnější symbol vánočních svátků.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-vanocni-stromek-v-kvetinaci-rady.html