jaktak.cz

Jak nachystat štědrovečerní tabuli

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Štědrovečerní tabule je jiná než ostatní slavnostní tabule. Je tou nejslavnostnější tabulí z celého roku, a proto bychom si na její výzdobě měli nechat záležet. Víte, jak by měla štědrovečerní tabule správně vypadat? Co štědrovečerní tabule má obsahovat a jak štědrovečerní stůl ozdit?

Co je potřeba

Štědrovečerní tabule ovlivňují různé módní trendy, ale kromě toho má takováto sváteční tabule přeci jen svá pravidla. A je jedno jestli prostíráte moderně anebo podle tradic. To už je na vaší volbě.

Krok 1

Základ štědrovečerní tabule je pěkný vánoční ubrus. I když obvykle ubrus nepoužíváte, na Vánoce si jej přeci jen dopřejte. Podle tradic by na něm měl být zobrazen adventní věnec, zelené jehličnaté větve, svíčky, vánoční hvězda anebo třeba jmelí. Pokud takový tradiční vánoční ubrus nemáte, zvolte alespoň jeho tradiční barvy – bílá, zelená či červená v kombinaci se zlatou anebo stříbrnou. Jinak se můžete řídit módními trendy.

Krok 2

Na vánočním ubruse by pak mělo být uloženo slavnostní prostírání. Slavnostní prostírání výborně dokreslí vánoční atmosféru. Volíme opět tradiční anebo moderní prostírání.

Krok 3

Na stole by pak neměly chybět sváteční ubrousky, vycíděný příbor a slavnostní jídelní servis. Při kladení jídelního příboru dbejte na správné ukládání.

Krok 4

Pak k talířům uchystejte broušené slavnostní sklenice na vodu, aperitiv a případně i víno či něco tvrdšího (to podle toho na co jste u vás doma zvyklí). Prostřeno by mělo být ideálně pro jednoho navíc – buď pro toho, kdo zemřel, anebo pro nenadálé hosty. Pozor! Nikdy by vás však u stolu neměl být lichý počet. I tuto svízel v některých domácnostech řeší právě náhradním talířem. Pod talířem by se měla ukrývat mince anebo šupinka z kapra pro hojnost.

Krok 5

Uprostřed štědrovečerní tabule by měl být nazdobený svícen anebo adventní věnec. Některé domácnosti na vánoční stůl dávají také nějakou pěknou květinovou vazbu.

Krok 6

Na stole by mělo být 9 – 12 pokrmů, tedy krom toho, co budete servírovat (cukroví, oříšky, oplatky, kompot, ovoce atd.). To vše by mělo být nachystáno ve svátečních miskách.

Krok 7

Na stole byste měli mít také malý talířek s medem, nožem na krájení, mazání, náhradní lžičkou, párátky a sirkami. Nezapomeňte na kořenky a dochucovadla.

Krok 8

Je důležité, abyste měli vše potřebné po ruce, protože od stolu smí vstát pouze hospodyňka.

Pokud nemáte až tak velký stůl, jistě v těchto případech oceníte servírovací stolek.
V některých domácnostech se dává pod ubrus peněženka, to aby se vás držely peníze.
Na plytký talíř dejte ubrousek a na něj hluboký talíř, na něj naaranžujte ideálně látkový ubrousek, který si pak dáte do klína.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-nachystat-stedrovecerni-tabuli.html