jaktak.cz

Jak umýt topení

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Litinové topení žebrového typu je charakteristické pro panelákové domy, ale je osvědčené a stále oblíbené jako dobrý zprostředkovatel tepla nejen v panelácích. Pokud se o něj pečuje, čas od času přeci jen vyžaduje natření proti korozi, vydrží několik desítek let. Horší je to s jeho údržbou a mytím pro jeho nerovný a členitý povrch. Možná máte nějakou strategii jak na to, pokud ne, třeba vám tahle pomůže.

Co je potřeba

  • hadr
  • čistící saponát
  • kartáč
  • štětka na nádobí
  • voda
  • papírový karton
  • vysavač

Krok 1

Nejprve topení vysajte Mezi žebra tohoto topení se s hadrem jen tak nedostanete. Vemte vysavač (ten je snad v každé domácnosti), má různé nástavce, tak vyberte nějaký vhodný, nejlepší je zakřivený a s ním se dostanete do všech mezer a zákoutí, což by jste rukou a hadrem nedokázali a prach všude vysajte.

Krok 2

Dlouhý hadr je nejlepší Použijte hadr namočený v saponátovém roztoku, hadr musí být dostatečně dlouhý. S malým hadříkem nepochodíte. Tento hadr protáhněte každým žebrem, chyťte i za druhý konec a pohyby rukou, jako když pilujete ruční pilou, umyjete jednotlivá žebra.

Krok 3

Štětka na mytí lahví je perfektní Existují různé kartáče a čističe na mytí topení, ale vězte, že nejlepší je obyčejná štětka na mytí lahví. Dá se s ní dobře manipulovat, můžete si ji ohýbat podle potřeby. Štětka, namočená v saponátu a vodě, vám může promáčet koberec nebo podlahu , je dobré si pod topení rozložit igelit, aby jste předešly nepořádku, který by jste si mohli způsobit. Za topení je osvědčené dát při mytí papírový karton, abyste si nezamazali zeď.

Krok 4

Sprej na čistění trouby Ve speciální prodejně, třeba OBI, si kupte sprej na čistění trouby, nechte půl hodiny působit a nějakou tou štětkou (buď speciální na radiátory nebo již zmíněnou štětkou na lahve), pak topení vyčistěte. Pod radiátor opět dejte kartonový papír. A stejná rada – nejdřív vysajte vysavačem.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-umyt-topeni.html