jaktak.cz

Jak užívat drmek obecný | rady

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 5 až 10 minut

Jak užívat drmek obecný | rady. Drmek obecný (latinsky Vitex agnus-castus) zvaný mnišský pepř je bylinka vhodná hlavně pro ženy. Pomáhá od celé řady neduhů, od bolestivé menstruace počínaje u problémů s akné konče. Dávkování je velmi jednoduché, ale v některých případech je třeba zvýšené opatrnosti. Drmek obecný je 5-6 metrů vysoký keř původem z teplých oblastí středomoří a Asie. K léčivým účelům se sbírají drobné plody, které dozrávají na podzim a následně se suší. Svůj lidový název dostal podle zvláštní peprné chuti. Drmek je ceněný nejvíce pro obsah aktivních látek, které připomínají ženské hormony. Dále v plodu drmku najdeme léčivé silice a flavonoidy.

Co je potřeba

plody drmku

Krok 1

Léčivé účinky drmku obecného

Už ve středověku byl odvar z drmku využíván při potlačení sexuálních pudů, pro zmínění obtíží při menstruaci a také jako podpůrný prostředek při tvorbě mateřského mléka. Dnes je nálev z drmku doporučován ženám trpícím premenstruačním syndromem, problémy s menopauzou a také těm, které se pokouší otěhotnět. Drmek obecný podporuje ovulaci a také příznivě působí proti houbám a bakteriím a při nachlazení.

Krok 2

Dávkování drmku obecného

Drmkové plody můžete v lékárně nebo ve specializovaných obchůdcích dostat ve formě tinktury. Pro domácí použití se však lépe hodí nálev. Drmek se nesmí vařit, proto 1 čajovou lžičku drmku přelijeme v hrnku vařící vodou, přiklopíme pokličkou a necháme 10 až 20 minut vyluhovat. Nálev pijeme ještě teplý 3 x denně. Lze užívat dlouhodobě. Drmek je všeobecně dobře snášen. Výjimečně se mohou objevit bolesti hlavy, sucho v ústech, nevolnost nebo kopřivka. V takovém případě se o dalším používání poradně s lékařem nebo lékárníkem.

Užívání drmku obecného v době těhotenství a kojení je sporné. Starší spisy doporučovaly nálev z drmku jako prevenci brzkého potratu a krvácení z dělohy. Dnes však spíše převládá názor, že může urychlit příchod pravidelného měsíčního krvácení, a to jak v době těhotenství, tak i při kojení. Používání drmku v těchto obdobích se proto spíše nedoporučuje.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uzivat-drmek-obecny-rady.html