jaktak.cz

Jak na úpravu bazénové vody | rady

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 5 až 10 minut

Jak na úpravu bazénové vody | rady. Je skvělé mít vlastní bazén a užívat si jeho výhod. Tak jako o všechno je potřeba se starat, nejinak je tomu i u bazénu. Aby nám bazén dlouho a dobře sloužil, je zapotřebí dbát o jeho čistotu a kvalitu vody. Pokud tomu tak není, znečistí se, změní se jeho pH a může nám voda v bazénu poškodit nejen samotný bazén, ale i nás. Víte, jak na úpravu bazénové vody?

Co je potřeba

bazénové filtrace – písková filtrace
chemikálie k čištění a udržení správného pH
chlorové tablety
košíčky
Bazénové síťky
Bazénové příslušenství

Krok 1

Ten kdo vlastní bazén, se neobejde bez bazénového příslušenství, s nímž pečuje o čistotu bazénu a kvalitu vody. Základním kamenem pro všechny bazény je bazénová filtrace.

Krok 2

Bazénová filtrace, čili písková filtrace, čistí vodu a udržuje ji čistou. Aby tomu bylo tak nadále, je nutné kontrolovat samotnou filtraci, jestli má dostatek písku. Mimo toho je zapotřebí tuhle filtraci alespoň jednou za pár dní důkladně proprat a dopustit do bazénu potřebné množství vody. Pískovou filtraci do bazénu vybíráme podle velikosti bazénu, tak aby její výkon stačil bazénovou vodu udržovat v čistotě. Při péči o vodu je důležité kontrolovat průchodnost pískové filtrace. K tomu slouží manometr. V případě potřeby pak nechte proprat filtr častěji.

Krok 3

Mezi bazénové příslušenství náleží například bazénový vysavač, který je schopný odstranit ze stěn bazénu různé nečistoty. Dále pak i různé bazénové síťky, které slouží na odstranění hrubých nečistot z vody.

Krok 4

Chemické čištění

Udržování pH vody v bazéně je důležité. Ideální pH se pohybuje mezi 7 – 7,4 pH. Při vyšším pH vznikají různé zákaly, při nižším hrozí koroze kovových částí, blednutí materiálu, podráždění kůže a očí. Proto se používají speciální preparáty na zvýšení, či snížení pH vody. Kontrola se provádí 1x týdně pomocí speciálních testerů.

Krok 5

Tvrdost vody

Tvrdost vody není důležitá pouze při praní, ale i při koupání a nesmí být vyšší než 18N. Tvrdost se kontroluje 1x měsíčně a v případě přesahu se do vody přidává k tomu určený přípravek pro změkčení bazénové vody.

Krok 6

Dezinfekce vody

Dezinfekce vody se provádí přidáním chlórových tablet. Chlór v bazénové vodě by se měl pohybovat v rozmezí 0,3 – 0,5 mg chlóru na litr. Kontrolu je možno provést s pomocí papírkových testů.

Krok 7

Důležitým prvkem pro udržení čistoty bazénové vody jsou i předřadné košíčky, které mají tendenci mnoho nečistot zachytit.

Krok 8

Důležitá je i prevence řas, jejichž riziko vzrůstá při výskytu teploty nad 20 °C. Opět k tomu jsou dostupné speciální chemické prostředky a kontrola bazénové vody se provádí 1x týdně.

Krok 9

Pomoci v udržení čistoty bazénu vám mohou i bazénová čerpadla.

Nakupujte bazény a příslušenství k bazénům jen u osvědčeného prodejce. Doporučuji e-shop Master Sport na webu www.nejlevnejsisport.cz, který zákazníkům nabízí zákaznickou linku, na které vám operátorky pomůžou s nákupem.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-upravu-bazenove-vody-rady.html