jaktak.cz

Jak upéct staročeský trdelník | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct staročeský trdelník | recept. Trdelník zná určitě každý. Váleček z kynutého těsta pečený na kovové trubce a sypaný cukrem a skořicí se často objevuje hlavně na vánočních trzích. Jeho příprava není těžká a stačí vám na to slabá hodinka. Vyzkoušejte tento staročeský recept na tradiční domácí trdelník.

Co je potřeba

500 g polohrubé mouky
80 g másla
2 vejce
3 lžíce moučkového cukru
250 ml mléka
1 kostka droždí
1 špetka soli

olej
skořicový cukr
vanilkový cukr

Krok 1

Nejdříve si připravíme kvásek: do mísy nasypeme mouku a uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme teplé mléko, přidáme cukr a rozdrobíme droždí. Na teplém místě necháme 15 minut kynout. Vykynutý kvásek se pozná podle bublinek a nabobtnání droždí.

Krok 2

Nyní přidáme do těsta na trdelník ostatní ingredience a vařečkou ho vypracujeme dohladka. Necháme na teplém místě kynout dalších 20 až 30 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Krok 3

Z vykynutého těsta oddělíme bochánky o velikosti hrsti, ze kterých vyválíme pláty vysoké asi 4 mm. Nožem nebo lépe rádýlkem z nich vykrájíme 3 pásky široké 3 centimetry.

Krok 4

Tyto pásky pak namotáváme na váleček omotaný alobalem. Musí se navzájem překrývat a nebojíme se je k alobalu trochu přitlačit. Trdelník potřeme olejem a posypeme směsí skořicového a vanilkového cukru.

Krok 5

Váleček s trdelníkem položíme na hlubší plech a to tak, aby se konce válečku opíraly o stěny a těsto zůstalo ve vzduchu. Nesmí se dotýkat dna plechu! Tady musím podotknout, že mě se takto hluboký plech sehnat nepodařilo, proto jsou moje trdelníky jen půlkolové. Ale chuťově jsou úplně stejné.

Krok 6

Trdelník pečeme v troubě vyhřáté na 150 – 160°C. Trvá to asi 12 – 15 minut. V elektrických a plynových troubách trdelník během pečení otočíme. Upečený trdelník stáhneme z válečku a znovu obalíme ve směsi cukrů (tentokrát už bez oleje). Necháme vychladnout a podáváme.

Do směsi na obalování můžeme přidat ještě nadrobno nasekané vlašské ořechy.

Jestliže nemáme váleček, můžeme půlkolové trdelníky upéct i na formě na srnčí hřbet potažené alobalem.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-starocesky-trdelnik-recept.html