jaktak.cz

Jak vybrat vhodnou bazénovou filtraci | rady

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak vybrat vhodnou bazénovou filtraci | rady. Výběr bazénové filtrace je velmi důležitým krokem. Vaše volba ovlivní, v jak čisté vodě se budete po celé léto koupat a také kolik času strávíte čištěním a údržbou filtrace. Výběr bazénové filtrace se proto rozhodně nevyplatí podcenit.

Co je potřeba

bazén

Krok 1

Druhy filtrace

1. Kartušová filtrace

Kartušová filtrace je vhodná jen pro malé nafukovací bazény. Kartuše se rychle zanášejí, je tedy nutné je často proplachovat. Při úplném zanesení filtrace nečistotami je nutné ji kompletně vyměnit, což se může opakovat i 4 až 6x za sezónu. Výhodou je nízká pořizovací cena.

2. Písková filtrace

Písková filtrace je při čistění bazénů určitě oblíbenější než její kartušová sestra. Nevýhodou jsou vyšší pořizovací náklady a komplikovanější instalace, výhodou zase snadná údržba a dlouhá životnost. Náplň pískové filtrace stačí během sezóny jednou týdně propláchnout, kompletní výměna je nutná zhruba za 2 až 3 roky podle intenzity využívání bazénu.

Krok 2

Bazénová filtrace podle výkonu

Hned po volbě typu filtrace je výkon tím nejdůležitější kritériem při výběru. Nutnou sílu si spočítáte jednoduše: stačí vydělit objem bazénu čtyřmi. Vyjde vám číslo, kterému říkáme kubíkový výkon čerpadla. Výkon dobře vybraného čerpadla musí být minimálně stejný, ale spíše o něco vyšší než výsledné číslo. Jestliže plánuje k filtraci připojit externí zařízení, jako např. bazénový vysavač nebo solární ohřev, poraďte se o výši nutného výkonu s prodejcem. Výkon čerpadla také snižuje velká vzdálenost od bazénu (více než tři metry).

Krok 3

Umístění bazénové filtrace

Filtrační zařízení by mělo být vždy v co největší blízkosti bazénu, aby se předešlo tlakovým ztrátám, které negativně ovlivní výkon čerpadla. Bezpečností vyhláška však určuje minimální vzdálenost mezi bazénem a filtrací na tři metry. Při instalaci kartušové filtrace stačí vhodný rovný povrch jen vyrovnat. Instalace pískové filtrace je o něco složitější. Kromě vyrovnání povrchu je nutné i jeho vypískování nebo vybetonování a nesmí chybět ani připojení k odpadu nebo odtokový kanál pro proplachování. K instalaci pískové filtrace je mnohdy lepší přizvat odborníka.

Bazénová filtrace by měla být zapojená každý den. Podle intenzity využívání bazénu se doba nutná pro kompletní pročištění vody pohybuje mezi 4 až 8 hodinami denně.

Nakupujte bazény a příslušenství k bazénům jen u osvědčeného prodejce. Doporučuji e-shop Master Sport na webu www.nejlevnejsisport.cz, který zákazníkům nabízí zákaznickou linku, na které vám operátorky pomůžou s nákupem.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-vhodnou-bazenovou-filtraci-rady.html