jaktak.cz

Jak a co dělat v březnu na zahradě

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Na zahrádce se s největší pravděpodobností jako první probudí k životu plevel. Čím dříve v boji s ním zasáhneme, tím lépe. Prozatím proti němu můžeme bojovat třeba na cestičkách i chemickými zbraněmi.

Co je potřeba

Bezpodmínečně už nyní bychom si měli na zahradě zajistit shromažďování dešťové vody do vhodných nádrží nebo nádob. Nejkvalitnější vodou pro zálivku rostlin je totiž právě dešťová voda. Taktéž máme v březnu poslední možnost pro rozmístění ptačích budek v zahradě. Umístěte je vždy vletovým otvorem na východ nebo jihovýchod. Je dobré, když tyto hnízdní budky na stromech můžeme chránit plechovým nebo drátěným límcem, a to tak, že se k budce nedostanou kočky.

Krok 1

Dokončíme řez u většiny dřevin. V nejteplejších oblastech řežeme broskvoně a mandloně. U broskvoní ponecháme na plodných výhonech 4–6 květných dvojic pupenů. Na ostatních výhony zkrátíme na 1–2 pupeny. Množíme keře angreštu a rybízu. Podobně i keře lísky. U malin zkracujeme výhony o 10–20 cm – o zaschlou část.

Krok 2

Začátkem března ještě můžeme dokončit předjarní postřik. Další postřiky budeme pak provádět již jen jako speciální ošetření podle zdravotního stavu rostlin. Při provádění postřiku chráníme podrost přikrytím. U dřevin zatím neodstraňujeme přistínění proti přílišnému oslunění, jelikož zrovna v březnu by přílišné oslunění mohlo být větším problémem než mráz.

Krok 3

Od poloviny března je možno již vysadit rajčata a papriky výsevu v polovině ledna, stejně jako okurky k rychlení. Dokončujeme sklizeň kadeřávku, polníčku a růžičkové kapusty. Můžeme ještě rychlit poslední čekankové puky a naťovou petržel. Rozdělujeme trsy vytrvalých kořeninových zelenin včetně pažitky. Tu můžeme i vysít. Sejeme anýz, kerblík setý, levanduli, šalvěj a tymián.

Krok 4

Koncem března můžeme vykopat přerostlé keře kvetoucí v létě nebo i později a nahradit je jinými. U mahonie je potřeba z času na čas zmladit staré jedince. Provedeme to tak, že zkrátíme staré výhony až na 20 cm.

Krok 5

Prostříháme a pročistíme také popínavé dřeviny. Koncem měsíce dřeviny prohnojíme. A to buď komplexním hnojivem anebo síranem draselným, superfosfátem a síranem amonným v poměru 1:1:1.

Krok 6

Pro předpěstování vyséváme do truhlíčků nebo do pařenišť k pozdějšímu přepichování. Astry, hledíky, letní fialy, kokardy, slaměnky, šruchy sporýše, statice a sporýše či aksamitníky.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-co-delat-v-breznu-na-zahrade.html