jaktak.cz

Jak na nechutenství | rady

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 5 až 10 minut

Jak na nechutenství | rady. Nechutenství mívá nejrůznější příčiny. Pokud nedochází k velkému úbytku na váze, není důvod k obavám. Je nutné rovněž brát v úvahu, že někteří lidé mají potřebu jen malého množství konzumace potravin, je pro ně dostačující. Dá se říci, že chuť k jídlu u člověka je většinou dána zděděnou dispozicí. Štíhlí a pohybliví lidé jedí jinak než malí, tlustí a pohybově klidnější. Avšak při náhlém nechutenství je nutné příčiny hledat a tento stav eliminovat.

Krok 1

Navštivte lékaře

Při náhlém a přetrvávajícím nechutenství je dobré podrobit se lékařskému vyšetření. Lékař posoudí stav výživy, váhu, výšku, skutečný úbytek na váze. Nechutenství může mít organické příčiny jako třeba vrozené srdeční vady, poškození mozku a jiné důvody. Chuť k jídlu se snižuje rovněž při některých infekčních chorobách, chřipce, tuberkulóze a při užívání některých léků.

Krok 2

Dodejte tělu vitamíny a minerály

Pokud ve složení vaší stravy chybí důležité látky jako jsou vitamíny nebo minerály, můžete se cítit unaveni a oslabeni a tento stav může být provázen i nechutenstvím.

Krok 3

Upravte stravovací návyky

 

Nechutenství je ovlivněno ve většině případů duševním stavem člověka a stravovacími zvyklostmi. U dětí často dochází až k neurotickému odmítání jídla a nechutenství. Jestliže je dítě nuceno dodržovat nekompromisně čas k jídlu, dojídat vše, co dostane na talíř, i když právě nemá hlad, může to vést k tomu, že dítě jí raději všude jinde, než doma. Vlastně si nechutenství k jídlu tímto vypěstuje.

Krok 4

Nenuťte děti k jídlu

Děti někdy nemají bez zjevných příčin žádný hlad a chuť jíst. Pokud neubývají na váze a nikterak je to neoslabuje, není to nic závažného. Děti by se do jídla nutit neměly. Některé běžné nemoci jako třeba rýma, zánět středního ucha nebo krčních mandlí ovlivňují rovněž jejich nechutenství. Pokud je dítě jinak zdravé, chuť k jídlu se u něj zase brzy objeví. Dospělí taky jedí podle své chuti a množství jídla je rovněž na jejich vůli.

Krok 5

Nebezpečné nechutenství

Je to jedna z nejzávažnějších forem – pubertální psychogenní nechutenství (anorexie). Postižení (většinou dívky) odmítají příjem jakéhokoliv jídla a nebo jej ihned po konzumaci vyzvrací. Důsledkem tohoto nechutenství je pak extrémní hubenost a postupné chátrání organismu. Pacient pro naprosté nechutenství vlastně umírá hladem. Léčba je nákladná a zdlouhavá, většinou je nutná ve speciálním psychiatrickém ústavu.

Krok 6

Jídla pro povzbuzení chuti

Při nechutenství jezte jídla, která chuť k jídlu podporují a povzbuzují, jako třeba jogurt, kyselé mléko oslazené a ochucené ovocnými šťávami. Dospělí se mohou pro povzbuzení chuti napít žaludečního likéru nebo jiného hořkého alkoholu, pokud ho nemají z jiných zdravotních důvodů zakázán. Docela účinné jsou také čaje z vermutu, fernetu nebo jiného žaludečního povzbuzujícího prostředku.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-nechutenstvi-rady.html