jaktak.cz

Jak postupovat při sterilování | rady

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak postupovat při sterilování | rady. Chystáte se připravit ovocný kompot? Sterilované ovoce je vždy vítaným zpestřením v kuchyni. Tady je pár základních rad jak sterilovat krok za krokem.

Krok 1

Sklenice a víčka umyjeme, opláchneme a vyvaříme. Pak je necháme okapat nebo osušíme v horké troubě. Neutíráme.

Krok 2

Sklenice naplníme ovocem, zeleninou nebo houbami, zalijeme nálevem a víčko upevníme hlavicí nebo zašroubujeme. Nedotahujeme do konce.

Krok 3

Na chráněné dno zavařovacího hrnce naskládáme sklenice, zalijeme je nejméně do 1/4, nejvýše do poloviny výšky vodou.

Krok 4

Použijeme- li teplý nálev, může být voda v hrnci horká. Zkrátíme tak dobu zahřívání na teplotu potřebnou ke sterilaci, čímž se uchová více vitamínů.

Krok 5

Hrnec zakryjeme. Vodu rychle uvedeme do varu a sledujeme teplotu a čas, které se u jednotlivých druhů ovoce a zeleniny liší.

Krok 6

Po ukončení sterilace sklenice vyjmeme na podložku, která nesmí být studená. Můžeme je také ochladit doléváním studené vody do hrnce, ta však nesmí přijít na sklenice, protože by praskly.

Krok 7

Sklenice hned dotáhneme. Po zchlazení sklenice obrátíme dnem vzhůru, čímž prověříme, zda těsní.

Krok 8

Sklenice opatříme štítkem s názvem a datem a uložíme v suchu a chladnu.

Další metodou je zavařování v páře nebo sterilizace mimo obal.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-postupovat-pri-sterilovani-rady.html