jaktak.cz

Jak na velikonoční výzdobu oken

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Velikonoční svátky se velice rychle blíží, proto je dobré začít s velikonoční výzdobou už nyní. V tomto článku se naučíme vyrábět velikonoční filigránky a quillingové ozdoby na okenní tabule. Tato domácí výroba velikonoční výzdoby vám zpestří velikonoční svátky.

Co je potřeba

  • barevný papír
  • nůžky
  • lepidlo
  • průhledná fólie
  • provázek
  • izolepa

Krok 1

Jak na quilling Quilling je velmi stará technika dekorování papírem. Nejčastěji se používá ke zdobení přáníček, ale lze ji využít i k větším dekoracím. Postup není vůbec složitý, nicméně trošičku pracný. Nejdříve potřebujete spoustu proužků barevného papíru o šířce 3-4 mm a délce cca 15 cm. Je to velmi individuální, jak brzy uvidíte. Z papírových proužků vyrobíme malé pevně utažené ruličky. Jejich konec slepíme. Ruliček je potřeba opravdu hodně. Několik vychytávek: Dvoubarevné ruličky Vznikají tak, že buď stáčíte od počátku dva barevné proužky papíru (výsledné ruličky nejsou tak efektní), nebo konec první ruličky nepřilepíte, ale vsadíte pod něj různobarevný proužek papíru a pokračujete ve stáčení. Konec přilepíte obvyklým způsobem. Okvětní plátky U ruliček necháte posledních několik smyček poněkud volněji, konec proužku přilepíte a vzniklý oválek na jednom konci zmáčknete do špičky. Lístky Lístky se dělají stejným způsobem jako květní plátky, jen s tím rozdílem, že do špičky stisknete oba konce oválku.

Krok 2

Velikonoční dekorace oken - Jak vyrobit quillingové vajíčko Potřebujete obrys tvaru vajíčka, který vložíte pod průhlednou fólii. Tu natřete lepidlem, které po zaschnutí zprůsvitní (např. herkules). A připravené ruličky můžete vyskládávat do libovolných tvarů. Nejlepší je jako první vyskládat obrys vajíčka poté ho ruličkovými vzory vyplňovat. Velikost ruliček závisí na délce papírového proužku, je jen na vás, jaké vzory si vyberete a budete-li chtít mít všechny květiny stejně velké. Malé ruličky je také dobré použít k vyplnění prázdných míst, aby byla vzniklá dekorace co nejkompaktnější. Někteří autoři si quillingové kytičky nejprve slepují k sobě a pak teprve vlepují do vajíčka, mě více vyhovovalo skládání květin přímo na fólii. Hotovou dekoraci nechte zaschnout a poté opatrně sloupněte z fólie. Ostříhejte přebytečné lepidlo po stranách a na zadní stranu přilepte izolepou kousek provázku. A vše je hotovo.

Krok 3

Velikonoční dekorace oken - Jak na papírové filigránky Filigránky jsou propracovanější verzí klasických papírových vystřihovánek. Předloh najdete na internetu dost a dost, stačí zadat heslo velikonoční filigránky případně easter cut-outs for windows. Samotné vystřihování není těžké, stačí dodržet několik rad: 1) Příliš velké vystřihovánky raději rozstřihneme na dvě části a později slepíme průhlednou izolepou. Jinak se bude obrázek při vystřihování mačkat. 2) Používáme malé ostré nůžky se špičkou. 3) Nejdříve si vystřihneme nejmenší plochy, poté o něco větší atd. Celkové obstřižení obrázku necháme až na konec. 4) Volíme raději tvrdý papír, který se sice o něco hůře vystřihuje, ale také se tak snadno netrhá.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-velikonocni-vyzdobu-oken.html