jaktak.cz

Jak pěstovat petržel | rady

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak pěstovat petržel | rady. Petržel je aromatická kořenová zelenina, která se řadí mezi dvouleté rostliny. V kuchyni je využitelná celá rostlina. Petržel je zdrojem provitaminu A a vitaminů B, C, E, a minerálních látek draslíku, hořčíku, železa, vápníku, sodíku a fosforu. Její léčivé účinky jsou známé již od středověku. Kořen petržele, listy i semena petržele obsahují léčivé silice, které příznivě prospívají při léčbě zánětu močového ústrojí, při poruchách trávení spojených s nadýmáním či střevních křečích.

Krok 1

Které druhy petržele pěstovat a kdy? U nás se pěstují převážně dva kultivary petržele - petržel obecná kořenová a petržel obecná naťová. Rané odrůdy petržele kořenové se vysévají na záhony v říjnu až listopadu, pozdní odrůdy petržele vyséváme na počátku jara. Petržel naťovou vyséváme na záhony v březnu, v dubnu a pak ještě znovu v srpnu. Známé odrůdy petržele naťové jsou marunka, kudrnka, kadeřavá, festival a gaint of italy. Petržel listovovu, neboli kudrnku, vysévejte v srpnu a září.

Krok 2

Jak zasadit semena petržele?

Semena petržele kořenové se vysévejte v březnu přímo na záhon, ideálně do hloubky 2 cm a do sponu 30×10 cm. Petržele pěstujeme podobně jako mrkev, proto můžeme použít techniku pěstování „na hrůbky“ stejně jako u mrkve. Semena petržele naťové vysévejte v dubnu rovněž do hloubky 2 cm a do sponu 30×5 cm. Na sklizeň se můžete těšit už v srpnu.

Krok 3

Jak pěstovat petržel?

Petržel vyžaduje hluboce zpracované lehčí půdy, dobře se jí daří v mírně kyselé půdě s pH okolo 6, vhodné je stanoviště na slunci nebo v polostínu. Optimální teploty pro růst petržele se pohybují mezi 10 až 21°C. Půda by měla být dostatečně vlhká a bohatá na živiny. Petržel nesnáší trvalé zamokření. Petržel v červenci a srpnu za velmi suchého počasí vhodně zavlažujeme.

Krok 4

Použití petržele

Petržel se osvědčuje v kuchyni i v lékařství. Bílý kulovitý kořen kořenové petržele lze jíst syrový i vařený. Je nedílnou součástí polévkové kořenové směsi. Sušené kořeny petržele sušíme v troubě při teplotě 80 °C a pak je uložíme ve sklenici s dobře těsnícím víčkem a skladujeme ve tmě. Petržel dodává mnoho vitaminu C (až čtyřikrát více než pomeranče). Čistí krev, je močopudná a podporuje tvorbu krve. Proto ji lze použít při nemocech ledvin a močového měchýře, je zastoupena v urologických čajích. Užívá se i zevně jako nálev k osvěžení vlasů, přidává se do pleťových vod a pleťových masek.

Petržel je dokonce mírným afrodiziakem, protože obsažené silice způsobují prokrvení pohlavních orgánů.
Naťová forma petržele se používá k dekoraci studených pokrmů a jejich dochucení. Petržel můžete sušit a zamrazovat. Kořenová forma je velmi vhodná k tepelné úpravě.

Petržel listovou lze pěstovat i doma v panelovém bytě, v hobby marketech je k dostání i speciální květináč s postranními otvory zvaný petrželák, který pěstování petržele usnadní.

Při pěstování petržele dbejte, aby se nemusela rostlina potýkat s vysokými teplotami a vysokou vlhkostí. V takovém případě petržel trpí houbovými chorobami a hyne.
Užívání petržele není vhodné u těhotných žen. Petržel by měly užívat jen v omezeném množství.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-petrzel-rady.html