jaktak.cz

Jak pěstovat levandule

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč

V článku se dozvíte vše, co potřebujete vědět o pěstování levandulí. Levandule je krásná jako solitérní rostlina i vysazená na záhonu ve smíšené výsadbě. Pokud nejste majiteli zahrádky, ale máte balkon či lodžii, pusťte se do pěstování levandule jako hrnkové přenosné květiny. Vyberte si z mnoha druhů levandulí tu, která vás nejvíce zaujme. Její nádherná vůně je spjata s létem, dovolenou a krásně se při ní relaxuje.

Levandule je polokeř dorůstající výšky 40–70 cm v závislosti na odrůdě. Má úzké, chlupaté, stříbřité listy, kvete v lichoklasech a celá rostlina je prostoupena vonnými silicemi.  Květy jsou bílé, růžové nebo fialové barvy, na rostlině se objevují od června do srpna a jsou vyhledávané motýly a včelami. Vůně rostliny odpuzuje komáry, v domácnosti se sušená levandule využívá proti molům a na záhonech údajně odpuzuje slimáky.

Existuje asi 30 druhů levandule, nejčastěji se pěstují a využívají zejména levandule (úzkolistá) lékařská, lat. Lavandula angustifolia, levandule širokolistá – L. latifolia, levandule korunkatá (francouzská) – L. stoechas a levandule vonná (lavandin) – L.x intermedia, která vznikla křížením levandule lékařské a L. širokolisté. Hybrid lavandin má výraznější barvu a vůni, pěstuje se převážně ve francouzské Provance a zpracovává se pro kosmetické účely (mýdla, parfémy).

Pěstování levandule je snadné, rostlina miluje slunce, čím je ho více, tím lépe. Preferuje stanoviště s lehkou, propustnou, vápenitou půdou. Daří se jí i v písčité a méně výživné půdě, na živiny je nenáročná. Pokud ji občas přihnojíte hnojivem s obsahem vápníku a dusíku, odmění se vám výraznější a silnější vůní.

Levandule dobře snáší sucho, ale nesnáší trvale zamokřenou půdu a větrné stanoviště. Chcete si založit levandulový záhon? Pak myslete na to, že vhodnými „sousedy“ jsou rostliny se stejnými nároky na pěstování, např.echinacea, rozchodník, gazánie, některé odrůdy růží, šater.

Levandule v našich podmínkách dobře přezimuje, za velkých mrazů ji ale raději přikryjte chvojím. Na jaře pak zmrzlé konce odstříhněte.

 

Levanduli můžete množit semeny, řízkováním, hřížením nebo dělením větších trsů. Řízkování, dělení trsů a hřížení je spolehlivější způsob než pěstování ze semen.

Na jaře vysévejte semena do truhlíku se substrátem pro výsev, kde během 14 dnů (i déle) vyklíčí. Jakmile dorostou do výšky zhruba 10 cm, přesaďte semenáčky do záhonu do sponu 40×60 cm. Ideální doba pro výsev je přelom února a března.

Na jaře nebo na přelomu srpna a září odebírejte z mateřské rostliny polodřevité řízky asi 10 cm dlouhé. Ze spodní poloviny odstraňte všechny listy. Zapíchněte je do substrátu na množení 5 cm hluboko, umístěte na světlé místo, zeminu udržujte vlhkou a nechte zakořenit. Zakořeněné řízky vysazujte na stanoviště podle toho, kdy řízkujete (jaro, podzim).

Na přelomu srpna a září ohněte větvičku levandule a část zakryjte zeminou tak, aby její konec byl nad zemí. Aby se větvička neohnula zpět, zatěžkejte ji kamenem, použijte kousek drátku nebo ohnutý hřebík. Do jara se vytvoří kořínky a můžete nově vzniklou rostlinku oddělit a zasadit na zvolené místo.

Chcete-li dosáhnout mohutnějšího kvetení levandule, nesmíte zapomenout na stříhání. Větve levandule zkraťte po odkvětu o jednu třetinu.  Mírné sestřižení ihned po odkvětu je doporučováno také proto, aby rostliny netvořily semena. Díky tomu v následujícím roce bohatěji pokvetou.

Mladé jemné výhony levandule můžete odstříhávat dodoby, než pokvetou. Využijte je jako koření v kuchyni.

Květy odstřihujte jakmile jsou do poloviny nakvetlé. Zavěste je ve svazcích do tmavých prostor s proudícím vzduchem. Suché použijte k dekoraci nebo kvítky sdrhněte ze stonků, uskladněte v dobře těsnící dóze a dále zpracujte dle uvážení (grilovací koření, potpourri, bylinkový polštářek pro klidný spánek, vonička do prádla aj.).

Využití levandule je poměrně široké. Levanduli lze použít v bylinkové kuchyni, v léčitelství i kosmetice. Nesmíme zapomenout i na její okrasnou hodnotu. Levandule obzvlášť vynikne jako doprovodná rostlina při výsadbě záhonu s růžemi (odpuzuje mravence a mšice).

Nakonec přidám několik tipů na další využití levandule:

 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-levandule.html