Přejít k hlavnímu obsahu

Jak využít levanduli | tipy

Jak využít levanduli | tipy. Pokud máte na své zahrádce levanduli, byla by velká škoda ji na konci léta jen tak nechat odkvést a pak ostříhat. Pomyslete na tu vůni Provence, která vás obklopí pokaždé, když kolem levandule procházíte a třeba o ni trochu zavadíte. Tuhle vůni, která zahání stres, léčí úzkost a přináší klidný spánek, můžete cítit ještě celý podzim, zimu a jaro, když vyzkoušíte některý z našich tipů. Záměrně se podíváme na ty nejjednodušší a časově nenáročné. Už pouhá manipulace s levandulí vám provoní celý dům. Jak využít levanduli? Čtěte níže.

Co je potřeba

  • odkvetlá levandule i se stonky
  • nůžky
  • lýkový provázek
  • pytlíček (látkový nebo organzový)
1

Levandulové paličky

Vytvoříme rovnoměrnou kytici asi šedesáti čerstvých rostlinek i se stonky, které zbavíme lístků. V místě konců květů svazek pevně utáhneme provázkem a na několika místech i přes květy, aby dobře držely u sebe.

Stonky pak začneme jednotlivě ohýbat jeden po druhém směrem zpátky (viz ilustrační obrázek).

V místě zúžení paličku pevně svážeme. Nakonec vytvoříme rukojeť paličky, kterou ještě na dvou místech pevně svážeme a konec rovně zastřihneme. Při posledním vázání vytvoříme poutko, za které bude možné paličku pověsit.

2

Pytlíček s levandulí

Po odkvětu sesbíráme levanduli a ostříháme její plody, které pak nasypeme do pytlíčku a svážeme stužkou. Tento pytlíček si můžeme dát pod polštář pro klidné spaní, nebo do skříně pro provonění prádla a odlákání šatních molů.

3

Proutěný košíček s levandulí

Další možností je vytvoření svazečku levandule, kterým ozdobíme třeba proutěný košíček – obal na květináč. Svazeček připevníme ke košíčku přírodním provázkem.

Autor: Jasanka | Zobrazit autorská práva

Fotoarchiv autorky

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Když sezóna čerstvé zeleniny skončí, co nestihneme zpracovat hned, musíme co nejlépe uskladnit na horší časy. Výbornou metodou uchování zeleniny přes…
Jak využít ostružiník | rady a tipy. Z ostružiníku často používáme pouze tmavé chutné plody – ostružiny. Ostružiny jsou velmi zdravé a mají celou řadu…
Levandulový sirup | recept. Levandulové mýdlo, kosmetika, vonné pytlíčky a dekorace – to všechno už znáte. Co takhle udělat něco nového, originálního?…