jaktak.cz

Jak pěstovat fenykl | rady

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak pěstovat fenykl | rady. Fenykl – to není jen koření do rybích polévek, k dušeným masům, do omáček a salátů. Fenykl sladký čili florentinský je lahůdková zelenina, která má v kuchyni podobné uplatnění jako chřest. Fenykl jako dobré koření, výbornou zeleninu nebo účinné léčivo si vypěstujte podle tohoto návodu na zahradě i vy. Pěstování fenyklu není náročné, stačí dodržet několik málo zásad a pracovat s kvalitním osivem.

Krok 1

Pěstování fenyklu

Pěstujeme dva druhy fenyklu: fenykl obecný pro jeho plody (používáme jako koření) a fenykl řapíkatý, neboli fenykl florentinský (pěstujeme jako zeleninu). Pro pěstování fenyklu je vhodná lehčí, propustná půda. Nevyhovují mu půdy těžké a mokré, ani suché písčité. Ideální stanoviště pro pěstování fenyklu je takové, které má dostatek slunečního svitu.

Krok 2

Pěstování fenyklu ze semen

Semena fenyklu tvarem připomínají kmín, jsou však větší a po dozrání a usušení mají světle hnědou barvu. Semena zeleninového fenyklu vyséváme přímo do záhonu na jaře nebo na sklonku léta, ideálně od začátku května do konce června. Výsev fenyklu provádíme do hloubky 2 cm, do řádků vzdálených na 30 až 35 cm, rostliny fenyklu v řádku jednotíme na vzdálenost 20 cm. Fenykl nesnáší přímé hnojení. Rostlina je náročná na vláhu. Vegetační doba fenyklu je 70 dní, fenykl sklízíme v září a říjnu do příchodu mrazů.

Krok 3

Využití fenyklu

Pro farmaceutické účely se jako nejhodnotnější pěstuje varieta fenyklu zvaná Vulgare, která má menší tmavé plody, zato však má vysoký obsah silice. Odrůdy se světlejšími velkými plody jsou sladší, ale mají menší obsah silice a používají se jako koření. V semenech fenyklu najdeme mnoho prospěšných látek - silice, éterické oleje, cukr, stopové prvky a vitamíny. Semena fenyklu proto využíváme ve formě nálevů nebo odvarů. Látky obsažené v semenech fenyklu uvolňují hladké svalstvo trávicího traktu, pomáhají uvolňovat křeče v oblasti žaludku a střev a zlepšují odchod zadržovaných plynů z těla. Odvar ze semen pomáhá při bolestech a překyselení žaludku a po požití tučného mastného jídla. Inspiraci pro využití fenyklu v kuchyni hledejte ve francouzské a italské kuchyni. Řapík fenyklu je v mnoha zemích oblíbený jako salátová zelenina. Po rozebrání řapíku na jednotlivá lůžka nám vzniknou jakési "mističky", které můžeme plnit podle chuti a zapékat na mnoho způsobů.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-fenykl-rady.html