jaktak.cz

Jak pěstovat kozlík lékařský | rady

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak pěstovat kozlík lékařský | rady. Kozlík lékařský má příznivé účinky při nervových chorobách, používá se zejména při úzkostných stavech, nervovém vyčerpání a nespavosti. Kozlík obsahuje valepotriáty a terpenické látky, ty mají sedativní účinky. Kapky z kozlíku lékařského snižují pocit nervozity a dokonce pomáhají těm, kteří chtějí přestat kouřit. Pěstovat kozlík lékařského lze i v truhlíkách.

Krok 1

Pěstování kozlíku lékařského

Kozlík lékařský vyžaduje vlhké stanoviště v polostínu. Kozlík lékařský můžeme pěstovat také v truhlících na okně nebo na balkóně. Daří se mu v lehké a humózní půdě s dostatkem vápníku. Semena kozlíku lékařského vyséváme na podzim nebo koncem léta, vyklíčí za 3 – 4 týdny. Osivo kozlíku lékařského vyséváme do vzdálenosti 60 cm, výsadba ideálně do sponu 0,6 – 0,4 x 0,3 – 0,25 m. Na jednom stanovišti kozlík lékařský pěstujeme dva roky.

Krok 2

Sběr kozlíku lékařského

Užitnou částí rostliny je oddenek s kořenem, který se sklízí v říjnu. Oddenky s kořeny se očistí od hlíny, krátce operou v chladné vodě a rychle suší. Teplota při sušení by neměla přesáhnout 40 °C. Drogu skladujeme v dobře uzavřených nádobách odděleně od ostatních drog.

Krok 3

Tip

Výluh ze sušeného oddenku má uklidňující účinek, působí proti nespavosti, bolestem hlavy a nadýmaní. Příprava tinktury z kozlíku lékařského: kozlíková tinktura se připravuje macerací kozlíkového kořene, vezmeme 1 díl kozlíkového kořene a 6 dílů 60% lihu. Macerujeme 7 dní při pokojové teplotě.

V těhotenství se nedoporučuje kozlík lékařský užívat, mohl by poškodit srdce dítěte.

Malé dávky kozlíku lékařského mají povzbuzující účinek na centrální nervovou soustavu, zatímco větší dávky vyvolávají celkový útlum nervové soustavy.

Kozlík lékařský nepoužívejte společně s léky na spaní.

Pach drogy z kozlíku lékařského silně vábí a vzrušuje kočky, které se v ní válí a mohou drogu zcela znehodnotit, to je potřeba mít napaměti hlavně při sušení na půdách.

Kozlík lékařský nesušte s jinými rostlinami, bylina má výrazné aroma.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-kozlik-lekarsky-rady.html