jaktak.cz

Jak využít chmel k léčivým účelům | rady

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak využít chmel k léčivým účelům | rady. Že se chmel pěstuje pro pivovarnický průmysl, ví snad každý. Použití v medicínské oblasti je méně proslulé. Léčivé účinky chmelu jsou známé hlavně v lidovém léčitelství. Pro výrobu piva a medicínské účely se používají pouze šišky samičích rostlin. Sbírají se na začátku zralosti, kdy ještě nejsou suché. V květních šiškách se nalézají chmelové žlázy, které produkují žlutou usychající lepkavou látku - lupulin. Tato chmelová moučka voní silně aromaticky a kořeněně, někdy až trpce.

Krok 1

Pro uklidňující účinek a kvalitnější spánek si uvařte čaj z chmele

Dnes je známo přes 150 aromatických látek chmele. Uklidňující účinek spočívá pravděpodobně v tom, že se při skladování chmele vytváří z humulinu a lupulinu alkohol. Je téměř jisté, že toto malé množství alkoholu nemůže mít samo o sobě tak velký uklidňující účinek. Je dost pravděpodobné, že po použití chmelové moučky jsou jejím působením vyprovokovány v těle další chemické procesy, které vedou k žádoucímu uklidnění a lepšímu spánku. Hořčiny a silice povzbuzují chuť k jídlu, ale dlouhým skladováním ztrácejí účinek.

Krok 2

Chmel jako protibakteriální prostředek

Nálev z chmele použijte k namáčení zábalů při kožních infekcích a při zraněních. Příznivě působí na vylučování estrogenních hormonů.

Krok 3

Oblasti použití

Poruchy spánku - přidejte chmelové šišky do koupele nebo pijte čaj.

Neurotické potíže, kašel, křeče, při nechutenství (chmel podporuje vylučování žaludečních šťáv) - pije se čaj.

Čaj z chmele pomáhá i při zánětu močového měchýře, proti neurotickým žaludečním potížím (při chorobách žaludku často doporučuje i plzeňské pivo).

Krok 4

Které účinné látky chmel obsahuje?

Látka, kterou vylučují žlázy chmelového květenství, obsahuje asi 80 procent pryskyřice a jeden až dvě procenta éterických olejů. Hlavními složkami pryskyřice jsou hořké látky - humulin a lupulin.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-chmel-k-lecivym-ucelum-rady.html