jaktak.cz

Jak správně používat jídelní hůlky | návod

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak správně používat jídelní hůlky | návod. Kde jídelní hůlky (japonsky hashi) koupit? Lze je zakoupit ve specializovaných internetových obchodech, díky rozšíření japonské a čínské kuchyně dnes také v hypermarketech v regálech s příbory. Cena se pohybuje od 5 Kč u nejlevnějších jednorázových modelů až po 100 Kč u lakované varianty. Konec hůlek je zásadně silnější, hranatý (čtverhranný), spodní konec tenčí a buď kulatý (čínské hůlky), nebo špičatý (japonské hůlky). Čínské hůlky jsou zpravidla delší než japonské. Nejčastěji narazíte na hůlky z bambusu. A jak je správně držet?

Krok 1

Ke konzumaci jídla hůlkami potřebujete pouze jednu ruku. Hůlky držíme v pravé ruce. Hůlky držíme spíše na konci než uprostřed. Silnější konce hůlek jsou u sebe.

Krok 2

Hůlky tvoří dvě části - pevnou a pohyblivou. S jednou nepohybujeme (spodní hůlka), s druhou hůlkou ano (vrchní hůlka), pomocí ní kousky jídla přichytáváme.

Krok 3

První hůlka by měla být mezi palcem a spodní část se opírá o špičku prsteníku.

Krok 4

Položení druhé hůlky je mezi palcem a špičkou druhého a třetího prstu. Hůlku držíme stejně jako bychom drželi tužku.

Krok 5

Použité hůlky nepokládáme na stůl. Položíme je buď na chopsticks rest, kobylky, nebo do misky.

Krok 6

Hůlky do misky s jídlem nezapichujeme. Je to hrubě nezdvořilé.

Krok 7

Hůlkami neťukáme o stůl, nádobí ani jednou hůlkou o druhou.

Krok 8

Jídlo hůlkami uchycujeme, ale nepřehrabujeme.

Krok 9

Jídelní hůlky neolizujeme.

Krok 10

Podle čínské etikety nechat jídelní hůlky v misce rozevřené do tvaru písmene "V" je nezdvořilé, neboť tento tvar je považován za symbol smrti.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-spravne-pouzivat-jidelni-hulky-navod.html