jaktak.cz

Jak pěstovat tuřín | rady

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak pěstovat tuřín | rady. Tuřín, nebo také botanicky Brukev řepka tuřín, je velice aromatická kořenová zelenina, která se u nás na zahrádkách příliš nepěstuje, a když už, tak na zemědělských plochách. Jedná se totiž o krmnou plodinu, velmi blízkou příbuznou vodnice. Zajímá vás, jak se pěstuje?

Co je potřeba

semena - osiva tuřínu
půda
voda
zahradní nářadí
hnojivo
postřik

Krok 1

Tuřín není příliš náročnou rostlinou na pěstování. Nejčastěji se pěstují žlutomasé odrůdy (Dalibor), protože ty jsou nejchutnější.

Krok 2

Semena tuřínu klíčí již při teplotě 2 až 3 stupně Celsia, takže se může vysévat celkem záhy na jaře.

Krok 3

Semena tuřínu se vysévají na slunné místo nejlépe v březnu anebo dubnu, přičemž úrody se dočkáte v září až listopadu. Semena tuřínu se vysazují na záhon ve vzdálenosti 35 x 40 cm od sebe, do hloubky cca 15 mm.

Krok 4

Když má rostlinka 3 – 5 listů, protrhávejte ji na vzdálenost 25 – 30 cm.

Krok 5

Tuřín má rád slunce a půdu s pH okolo 6,5, vyžaduje pravidelné hnojení i obdělávání a střední zálivku.

Krok 6

Důležitou součástí péče o tuřín, je i pravidelné odplevelování.

Krok 7

Pozor na škůdce. Před škůdci můžete tuřín chránit různými postřiky. Je však nutné s takovými přípravky zacházet obezřetně a přesně podle návodu na etiketě a podle příručky na ochranu rostlin a přírody (jedná se např. o postřik Cymbush 10EC, Karate 5 EC, Nurelle 200 EC a další). Dřepčíci dělají na listech drobné dírky. Krytonosec čtyřzubý, řepkový a zelný vyžírají dřeň ze stonku, a pak rostlina zakrní. Předivka polní klade vajíčka do listů a její housenky pak vyžírají v jejich parenchymu chodbičky. Rostlina pak hyne. Květilka klade vajíčka ke kořenovému krčku, její larvy ohlodávají mladé kořínky, až se nakonec pustí i do hlavního kořene, kde po ní zůstanou husté chodbičky. Celá rostlina je absolutně znehodnocena. Housenky běláska zelného okusují spodní stranu listů. Mšice vytváří početné kolonie na spodní straně listů či květenství. Sají z listů šťávu, ty pak žloutnou a usychají. Ve finále to nedopadne moc dobře ani s rostlinou.

Krok 8

Ke sklizni je rostlina připravená cca 145 – 160 dnů od výsevu (to je cca 20 – 22 týdnů).

Krok 9

Tuřín je velice odolná rostlina, která vydrží mráz až mínus 10 stupňů Celsia. Sklízet jej proto můžete zcela bez obav od konce října do konce listopadu.

Krok 10

Na zimu se listy tuřínu uřezávají stejně jako u řípy salátové, tedy cca 2 až 3 cm nad zemí.

Krok 11

Skladujte zdravé a nepoškozené bulvy při teplotě 1 – 2 stupně Celsia při 85 – 90% vzdušné vlhkosti.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-turin-rady.html