jaktak.cz

Jak pěstovat mateřídoušku | rady

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak pěstovat mateřídoušku | rady. Mateřídouška je velice blízkou příbuznou tymiánu, i ona má velmi široké využití jak v kuchyni, tak i v léčitelství. Mateřídouška je velice voňavou bylinkou, kterou rozhodně stojí pěstovat. Pěstování mateřídoušky přitom není nikterak složité, stačí k tomu mít jen kvalitní osivo a nějaké ty vědomosti. Více informací o pěstování mateřídoušky naleznete v tomto článku.

Co je potřeba

• Kvalitní osivo
• Skalku, půdu, zeminu, květináč či truhlík
• Vlastní ruce

Krok 1

Mateřídouška je velice oblíbenou voňavou bylinou, která má rozsáhlé léčivé účinky, používá se i v kosmetickém průmyslu a v gastronomii. Roste volně v přírodě, obvykle tam, kde je sluníčko, ale není žádný problém, abyste si ji vypěstovali i u vás doma. Mateřídouška je trvalka, která vám na jednom stanovišti vydrží až pět let, přičemž péče o ni není příliš složitá. Pro její úspěšné pěstování potřebujete kvalitní osivo mateřídoušky a pak prostor, kde ji budete pěstovat. Pěstovat ji přitom můžete na zahradě, skalce, v truhlících na balkoně anebo v květináči doma v bytě.

Krok 2

K tomu, aby se jí dařilo, potřebuje mateřídouška slunné místo a písčitý velmi dobře propustný podklad. Vyhovuje jí suchá lehká půda, která je mírně vápenitá, alkalická a kde naleznete i kameny. Prostředí by mělo být na přímém slunci, protože mateřídouška miluje sluníčko, teplo a sucho. Místo by mělo být chráněna před prudkým větrem.

Krok 3

Semena mateřídoušky si můžete na pařeništi předpěstovat, ale bez rozpaků můžete semínka mateřídoušky zasadit přímo na její trvalé stanoviště. Semínka mateřídoušky se sází do řádků 40 cm od sebe na povrch půdy, do níž semínka lehce zatlačíte. Mateřídoušku vysévejte v březnu a dubnu.

Krok 4

Mateřídouška kvete od května do září. V době kvetení sbírejte lístky mateřídoušky, které se suší ve svazcích. Lístky mateřídoušky pěkně voní a v suchých vazbách vytváří i pěknou dekoraci.

Krok 5

V létě, na jaře a na podzim (i po odkvětu) se doporučuje mateřídoušku pravidelně seřezávat. Mateřídouška vám potom zesílí a rozkošatí se.

Krok 6

Mateřídouška hnojit doopravdy nepotřebuje. Je to vytrvalá rostlina, která na svém stanovišti vydrží až 5 let. Před zimou v chladných oblastech mateřídoušku na zahradě seřízněte a přikryjte chvojím. V bytě ji pěstovat můžete bez obav po celý rok.

Existuje několik druhů mateřídoušky, a tak si můžete vypěstovat mateřídoušku s bílými květy, fialové květy anebo růžovými květy.
Mateřídouška se hojně přidává do mnoha čajů. Mateřídouška má silné antiseptické a protizánětlivé účinky, pomáhá s léčbou kašle a nachlazení, pomáhá léčit průjmy, pomáhá řešit problémy s nespavostí atd. V kuchyni mateřídoušku můžete použít do divočiny, mletého masa, na ryby a drůbež. Mateřídouška se používá i v aromaterapii a nalézt ji můžete i v kosmetice a parfémech.

Nesázejte mateřídoušku do stínu, protože tam bude živořit. Mateřídouška rostoucí ve stínu je řídká a plazící.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-materidousku-rady.html