jaktak.cz

Jak využít k léčbě brusinky | rady

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak využít k léčbě brusinky | rady. Brusinky mají široké využití v kuchyni, používají se v řadě receptů. Jedí se čerstvé i sušené, v kompotech i šťávách. A co si budeme povídat, brusinky máme i tradičně spojené s talířem svíčkové. Ale kromě využití v kuchyni jsou stále více doporučovány k prevenci a léčbě opakovaných infekcí močových cest.

Krok 1

Boj s infekcemi

Brusinky se doporučují na infekce močových cest, ale také při problémech s krví, játry nebo žaludkem. Brusinky jsou opravdové bojovnice, protože s infekcemi močových cest bojují několika způsoby. Složky fruktóza a antioxidanty, jež jsou obsaženy v brusince, brání bakteriím v osídlování močového měchýře a také tomu, aby se tam mohly množit. Vysoký obsah vitamínu C v brusinkách může také posilovat imunitní systém v boji s infekcemi.

Krok 2

Brusinková síla

Je prokázáno, že pravidelné pití brusinkové šťávy může snížit opakování infekcí močových cest a pravděpodobně zkrátit trvání příznaků. Pokud ale již infekci máte, poraďte se o užívání produktů z brusinek s lékařem. V takovém případě jsou brusinky vhodné jen jako podpůrná léčba. Šťáva z brusinek dokáže zvýšit hladinu prospěšného cholesterolu a antioxidantů v krvi, a tím i pomáhá v prevenci srdečních nemocnění. Čistá brusinková šťáva je velmi kyselá a tak koncentrovaná, že může poškodit zubní sklovinu. Je lepší šťávu naředit a přidat do nich cukr. Ale pozor, brusinkové šťávy, které se dají koupit v obchodech, jsou až příliš naředěné, než aby mohly být účinné. Připravte si vlastní brusinkovou šťávu v odšťavňovači. Pokud vám připadá neředěná brusinková šťáva příliš kyselá, zkuste ji smíchat půl na půl s čistou šťávou borůvek nebo jinou ovocnou šťávou. Můžete použít i džus, nebo jen čistou vodou.

Krok 3

Pojídejte brusinky

Drobné tmavé červené bobule brusinek pomáhají také předcházet kazivosti zubů, a to tím, že brání bakteriím přilnout na zuby. Zároveň omezují tvorbu zubního plaku. Brusinky obsahují taniny a antioxidanty-antokyany, zlepšující noční vidění.

Krok 4

Vypěstujte si brusinky doma

Můžete si je z řízků vypěstovat, ale brusinky potřebují většinou vlhkou a kyselou půdu. Keřík snáší i velmi nízké teploty, ale mráz může poškodit pupeny. K dozrávání bobulí brusinka potřebuje teplo a sluníčko.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-k-lecbe-brusinky-rady.html