jaktak.cz

Jak roztáhnout nové boty | rady

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak roztáhnout nové boty | rady. Nákup nových bot většinou provází skvělý pocit z krásného úlovku či z toho, že už to máme za sebou (pro ty z nás, kteří neskáčou radostí z nákupů). Častokrát ho ale následuje bolest, protože nové boty se musí zkrátka přizpůsobit naší noze. Jak ale přežít prvních pár dní, než se z mučicích nástrojů stanou milované střevíce? Poradíme vám, jak roztáhnout nové boty a přizpůsobit je vašim nohám.

Co je potřeba

  • boty
  • napínáky
  • utěrka
  • noviny
  • sprej na roztažení obuvi

Krok 1

Péče o boty se liší podle materiálu, ze kterého jsou vyrobené. Co se týče kvalitních kožených bot, myslete při nákupu na napínáky. Ty zpočátku vaše boty lehce roztáhnou a poté udrží jejich tvar. Přední výrobci bot doporučují boty „rozšlápnout“ během zhruba pěti dní. Během nich si boty obouvejte pouze na kratší pochůzky – dvě až tři hodinky denně, víc ne. Poté je znovu uložte do napínáků. Často se doporučuje kůži jemně rozklepat kladívkem, opravdu kvalitní boty to ale nepotřebují.

Krok 2

Další možností, která se vztahuje i na jiné typy materiálů, je vložit do bot mokré utěrky nebo noviny, či se v nich doma projít v mokrých ponožkách. Pokud to materiál boty dovolí, potřete místo, které vás tlačí alkoholem (lihem, slivovicí, apod.) a poté se v botě procházejte. Často se také doporučuje vložit boty i s pytlíky naplněnými vodou do mrazáku, ale to může materiál boty poškodit.

Krok 3

V obchodech zakoupíte také speciální spreje na roztažení bot či silikonové spreje na zjemnění materiálu. Aplikace je jednoduchá, stačí ji zopakovat dvakrát či třikrát. Spreje pořídíte za cenu kolem 100 korun.

Při koupi bot se nejlépe hned zeptejte personálu, jak boty roztáhnout. Možná vám neřeknou nic nového, ale je možné, že vás varují před způsobem roztáhnutí, který by vašim botám mohl spíše ublížit.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-roztahnout-nove-boty-rady.html