jaktak.cz

Jak prát péřovou bundu | rady

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak prát péřovou bundu | rady. Ve chvíli, kdy odzvoní zimním mrazům, je čas na uklizení teplého oblečení na dno skříně. Ještě před tím je ale potřeba ho vyprat a vyčistit, aby bylo na příští sezónu dobře připravené a hned po ruce. Praní čepice a pletených rukavic není takový problém, jako vyprat péřovou bundu. Je proto potřeba dodržet několik základních pravidel, abyste o tento zimní kousek rovnou nepřišli. Jak prát péřovou bundu - krok za krokem.

Co je potřeba

bunda
pračka
prací prostředek
sušička

Krok 1

Výrobci většinou doporučují zanést péřové bundy do čistírny. Nesprávným praním si totiž můžete bundu zničit. Takováto návštěva čistírny vás vyjde zhruba na 200 korun. Pokud ale máte doma sušičku a trochu času, obejdete se i bez čistírny.

Krok 2

Péřovou bundu perte na velmi jemný program s minimem čisticích prostředků. Nejlepší je použít speciální detergenty určené přímo pro praní peří. Perte samostatně.

Krok 3

Po vyndání z pračky péřovou bundu důkladně protřepejte, aby se oddělilo peří. Poté vložte do sušičky. Použít můžete také několik míčků (například florbalových). Díky nim se vzduch lépe dostane pod povrch a bunda se prosuší. Při špatném sušení totiž může peří zplesnivět či mohou vzniknout na oblečení skvrny.

Mnoho péřových výrobků – zvláště těch nižší kvality – je vyrobeno jenom na jedno použití, respektive na jednu sezónu. Výrobce předpokládá, že zákazník se příští rok poohlédne po novém zboží, a na praní proto nemyslí. V takovém případě vám může praní bunda i úplně zničit. Pečlivě si proto prostudujte štítek, zda se například všechny materiály, ze kterých je péřová bunda vyrobena, mohou prát dohromady.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-prat-perovou-bundu-rady.html