jaktak.cz

Jak se připravit na kolonoskopii | rady

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak se připravit na kolonoskopii | rady. Kolonoskopie a příprava na ni. Kolonoskopické vyšetření není nic příjemného, není ale dobré se mu vyhýbat. Může totiž odhalit i rakovinový nádor. Není pravda, že je kolonoskopie bolestivá, spíše je nepříjemná, lze ho přirovnat k pocitům při nadýmání. Na kolonoskopii je ale nutné se dobře připravit.

Co je potřeba

laxativa
vhodná strava

Krok 1

Týden před vyšetřením pomocí kolonoskopie vyřaďte z jídelníčku s těžko stravitelnými slupkami a částmi, týká se to hlavně ovoce a zeleniny – hroznové víno, papriky, vlašské ořechy, kiwi, luštěniny, celozrnné pečivo, apod. Vyhněte se kávě a mléku.

Krok 2

Tři až čtyři dny před vyšetřením kolonoskopie jezte pouze lehce stravitelné potraviny. Měli byste jíst rýži, těstoviny, bramborovou kaši, jogurty, omáčky, vývar.

Krok 3

V den před kolonoskopickým vyšetřením si dejte pouze snídani a k obědu čistý vývar, nic jiného už do prohlídky nekonzumujte.

Krok 4

Odpoledne byste si měli dát laxativa. Zůstaňte ale doma v bytě, střeva se začnou rychle čistit a vy byste mohli mít problém s běhavkou. Hodně pijte – nejlépe vodu nebo neslazené ovocné čaje či džusy.

Několik týdnů před kolonoskopickým vyšetřením projděte se svým lékařem seznam léků, které dlouhodobě užíváte. Například léky na srážlivost krve byste měli před vyšetřením vynechat. Lékaře, který bude endoskopii provádět, informujte o všech medikamentech, které používáte.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-se-pripravit-na-kolonoskopii-rady.html